Volledig scherm
De Statenzaal in het Gelderse provinciehuis in Arnhem. © Jan Wamelink

Kandidaat-Statenleden FvD accepteren Gelderse zetel niet

Twee verkozen Statenleden van Forum voor Democratie hebben hun zetel niet geaccepteerd. Ook een lid van de Partij voor de Dieren laat haar zetel in het Gelderse provinciehuis, verkregen met voorkeursstemmen, aan zich voorbij gaan.

Morgen worden de nieuwe Gelderse Staten geïnstalleerd, ruim een week na de Provinciale Statenverkiezingen. Grote winnaar Forum voor Democratie haalde genoeg stemmen voor acht zetels. Eerder deze week werd duidelijk dat Miklos Lelkes, nummer 11 op de Forum-lijst, met ruim 5000 voorkeursstemmen in de Staten zou komen. Lelkes heeft nu alleen van zijn zetel afgezien, zo bevestigen meerdere bronnen.

De militair kondigde eerder al op Facebook aan dat hij op het punt stond van Arnhem naar Amsterdam te verhuizen. Maar Statenleden moeten in de provincie wonen waar ze een zetel bezetten. Lelkes stond ook op de kieslijst voor Noord-Holland, maar viel daar net buiten de boot. 

Ook Peter Bouma, nummer 4 op de lijst bij Forum, ziet af van zijn zetel. Bouma haalde een kleine 4800 stemmen bij de verkiezingen. Waarom de man uit Lunteren afziet van zijn zetel, is niet bekend. Lijsttrekker Arjan de Kok heeft toegezegd daar morgen bij de installatie meer duidelijkheid over te geven.

Voorkeursstemmen

De leden uit Gelderland zijn niet de eerste Forummers die afzien van hun zetels. In Drenthe werd Forum-lijstduwer Henk Otten met voorkeursstemmen verkozen. Bij de Eerste Kamerverkiezingen is de Drent de landelijke lijsttrekker voor de partij. Ook raadslid in Amsterdam Annabel Nanninga is niet van plan te verhuizen naar Utrecht, waar ze werd gekozen. Wel zal zij zitting nemen in Noord-Holland.

Hetzelfde geldt voor Tweede Kamerlid Theo Hiddema, rechterhand van partijleider Thierry Baudet, die in zowel Friesland als Limburg met voorkeursstemmen werd gekozen. Ook hij ziet af van die zetels. Van kiezersbedrog is volgens hem geen sprake: ,,Ik heb tijdens de campagne veel kiezers gesproken. Ik heb ze toen verteld wat het lijstduwerschap voor mij inhield en dat de kans klein was dat ik een zetel zou innemen.’’

Partij voor de Dieren

Lia van Dijk van de Partij voor de Dieren heeft haar Statenzetel in Gelderland ook formeel geweigerd. Van Dijk, nummer 3 op de lijst, zou op basis van bijna 7.000 voorkeursstemmen de tweede zetel van de partij krijgen. Maar ze geeft de voorkeur aan de oorspronkelijke volgorde van de verkiezingslijst. ,,Die keuze is aan haar’’, zegt lijsttrekker Luuk van der Veer. ,,Maar er valt wat voor te zeggen, om de volgorde aan te houden die in overleg met de kandidaten is opgesteld.’’ Lester van der Pluijm, de oorspronkelijke nummer twee op de lijst, komt nu alsnog in de Staten.

In samenwerking met indebuurt Arnhem