Volledig scherm
Draaiorgeldag in het Nederlands Openluchtmuseum in 2016. © Marina Popova

Kasteel Rosendael ontvangt draaiorgeldag met open armen

ROZENDAAL - Kasteel Rosendael wil graag de Nationale Draaiorgeldag in huis halen, het grote evenement dat 42 jaar lang in het Nederlands Openluchtmuseum (NOM) in Arnhem werd gehouden.

De Kring van Draaiorgelvrienden is aangenaam getroffen door dit voorstel. ,,We gaan contact met de mensen van Kasteel Rosendael opnemen”, zegt Henk Hiddinga, bestuurslid en organisator van de evenementen van de Kring van Draaiorgelvrienden. ,,Ik ben heel benieuwd wat  de mogelijkheden in Rozendaal zijn.”

De Draaiorgeldag maakt niet langer deel uit van de jaarlijkse evenementen in het NOM. De dag is gesneuveld om ruim baan te maken voor vernieuwingsplannen van de directie na een reorganisatie. Het museum wil met jaarplannen gaan werken rond bepaalde thema's. Daar passen vaste evenementen niet bij. 

‘Het lijkt me geweldig’ 

Manager Kitty Cloo van Kasteel Rosendael vindt de draaiorgeldag perfect passen bij het landgoed in Rozendaal. ,,Het lijkt me geweldig”, zegt ze enthousiast. Ze tempert nog wel de verwachtingen. ,,Er staat nog niets vast. Het contact is gelegd, nu moeten we eerst maar eens gaan kennismaken.”

Volledig scherm
Beeld van de draaiorgeldag in het Nederlands Openluchtmuseum. © Hans Broekhuizen

Kasteel Rosendael heeft eerder al het AMZAF Young Talent Festival omarmd. Ook dat moest wijken voor de vernieuwing van het Openluchtmuseum. AMZAF zat daar acht jaar. Zaterdag 6 juli speelt de negende editie van het festival voor jonge talenten zich voor het eerst bij Kasteel Rosendael af. Het festival is  daar wel wat kleiner: het aantal podia gaat van circa dertien terug naar vijf. 

Draaiorgeldag was dit jaar in Groningen

De draaiorgeldag is dit jaar gehouden op Familiepark Landgoed Nienoord in het Groningse Leek. Hiddinga: ,,We hadden in het Openluchtmuseum altijd vijftien grotere en drie kleinere orgels.  We hebben het in Nienoord terug gebracht naar twaalf.  Dat had vooral te maken met de reiskostenvergoeding voor de mensen die grotere afstanden moesten afleggen. Rozendaal is wat dat betreft een betere locatie.” 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem