Volledig scherm
Buitenspeeldag in de Kastanjelaan in Heelsum. © Gert Budding

Kinderen in gemeente Renkum genieten van de Buitenspeeldag

HEVEADORP/HEELSUM/RENKUM - Spelen op straat. Woensdag kon het weer op de jaarlijkse Buitenspeeldag van Jantje Beton. Ook in de gemeente Renkum.

,,Ho dames, jullie krijgen één cadeautje per persoon!”, roept Harduine Velmans naar de kinderen in de zandbak. Die kijken eerst een tikkeltje beteuterd naar de diverse pakjes op grabbeltonformaat, die ze zojuist uit het zand hebben gevist. ,,Ach, dan begraaf ik die tweede maar weer”, zegt Eeke.

,,Vorig jaar waren ze te moeilijk te vinden, dit keer te gemakkelijk”, zegt Velmans, die met andere ouders uit Heveadorp op het Heveaveldje de kinderen vermaakt. ,,We zien dit jaar ook nieuwe kinderen”, zegt collega Marjan Kraaij tevreden, terwijl ze toeziet hoe kinderen met kruiwagens racen. ,,Die Oudhollandse spelletjes doen het altijd goed”, zegt Velmans.

Volledig scherm
Schminken op de Kastanjelaan in Heelsum. © Gert Budding

Dat gaat niet alleen in Heveadorp op. Op de Renkumse Bram Streeflandweg neemt de driejarige Lona een aanloop met haar kussentjes, waarmee ze blikken omver gooit. Iets verderop is een groep jongens druk bezig met zagen en timmeren. ,,Op het schminken komen veel meisjes af, dus wilden we iets dat jongens aanspreekt”, licht organisator Anita Hogeman toe.

Heelsum

Enkele kilometers verder trekt in de Kastanjelaan in Heelsum een meisje een ingespannen gezicht. Ze doet namelijk haar uiterste best om, hangend aan de pijpen van een spijkerbroek, de tegels onder haar niet te raken. ,,Mama? Mama, kijk dan.”

Het meisje kijkt naar haar moeder, die met haar mobiele telefoon in de aanslag vrolijk met een buurvrouw staat te kletsen.

Volledig scherm
Klaar voor de buitenspeeldag in Renkum. © Gert Budding

Als Sjaak Vincent lachend het meisje bijvalt in het roepen van haar moeder, is die toch nog op tijd om haar dochter met een inmiddels rood aangelopen gezicht te vereeuwigen. Na afloop schuift hij aan voor de pizza's. Gesponsorde pizza’s, want de lokale Heelsumse middenstand steunt hen.

Doorwerth

Op het veldje aan de Doorwerthse Mozartlaan is organisator Ramona Weijenberg creatief geweest, door de Buitenspeeldag te combineren met het verjaardagsfeestje van Nicky (7). ,,We hebben hier mooi veel plek”, zegt moeder Chantal Merlijn, terwijl de kinderen frisbeeën en voetballen. ,,Zo konden we mooi veel klasgenootjes uitnodigen.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem