Volledig scherm
Kinderspelen op het Burgemeester Brandtplein tijdens Koningsdag in Velp in 2017. © dg

Koningsdag Velp in het zonnetje als immaterieel erfgoed

VELP - Koningsdag in Velp wordt als voorbeeld van immaterieel erfgoed in het zonnetje gezet met een website. Op deze site komen filmpjes van de deelnemende verenigingen. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) gaat komende Koningsdag opnamen maken. 

Ook Koningsdag in Hummelo valt deze behandeling ten deel. De Nederlandse Koningsdagviering, vroeger Koninginnedag, is door KIEN al jaren geleden bedeeld met het predicaat immaterieel erfgoed. 

Dat er nu speciale aandacht komt voor de vieringen in Velp en Hummelo, komt door het echtpaar Marnix en Mary Heersink, de bewoners van kasteel Biljoen. Zij hebben het in het Openluchtmuseum gevestigde KIEN bedeeld met een ruimhartige donatie, onder de voorwaarde dat aan een voorbeeld van immaterieel erfgoed in Velp en Hummelo speciale aandacht wordt besteed. De keuze is gevallen op Koningsdag. 

Overzicht van plaatselijk verenigingsleven

De filmjes zullen de voorbereidingen en de viering laten zien van dertien Velpse verenigingen die bij Koningsdag betrokken zijn. Zo ontstaat ook een overzicht van het plaatselijke verenigingsleven. Op paaltjes in het dorp komen bordjes met de QR-code die naar de film leiden. Ook de verenigingen zullen deze QR-code op hun website tonen. 

Als de aanpak in Velp en Hummelo een succes wordt, krijgen ook andere Koningsdagvieringen een dergelijke website.

In samenwerking met indebuurt Arnhem