Kopstuk Arnhemse megazwendel moet beleggers 26 miljoen terugbetalen

ARNHEM - Eén van de kopstukken achter het frauduleuze Arnhemse Vastgoedfonds Centurion, Ferdinand S., is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Voorts moet hij dokken voor de 26 miljoen euro, die bij megazwendel verdween.

Volgens gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft het Centurion tussen 2011 en 2014 650 beleggers voor ruim 26 miljoen euro opgelicht. 

Beleggers werden op zeer professionele wijze verleid te investeren in luxe vakantiewoningen in Costa Rica. Slachtoffers raakten pensioenen en erfenissen kwijt.

Vreugde 

Tot grote vreugde van de beleggers heeft het hof de oud-Arnhemmer ook aansprakelijk gesteld voor de verdwenen miljoenen. Hij moet 75 procent van de ingelegde gelden plus rente terugbetalen. De schadeclaim van de beleggers was eerder door de rechtbank afgewezen. Toen kreeg S. overigens drie jaar gevangenisstraf.

,,Verdachte heeft op geraffineerde wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen van nietsvermoedende particulieren’’, aldus het hof. De oud-directeur liet zich leiden door hebzucht. Volgens het hof liet hij zich niets gelegen liggen 'aan de grote financiële en emotionele gevolgen voor de slachtoffers, die hun beleggingen in rook hebben zien opgaan.'

Volledig scherm
Bij de grootschalige beleggingsfraude door Centurion ging ruim 26 miljoen euro in rook op. © Ruben Oppenheimer

Luxe

Centurion had drie directeuren, die van het beleggersgeld een luxe leventje leidden. Het Arnhemse bedrijf zetelde in een kostbaar monumentaal kantoorpand en had 30 medewerkers in dienst. In 2014 ging het failliet. De twee andere voormalige directieleden komen volgend jaar voor.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Instinctief acteert Eline de dood: 'Mijn god, hij is er nog. Hij is nog in huis'
  PREMIUM
  Reconstructie Arnhemse Villamoord

  Instinc­tief acteert Eline de dood: 'Mijn god, hij is er nog. Hij is nog in huis'

  ARNHEM - Baf! Baf! De twee knallen zijn oorverdovend. Bloed golft over haar gezicht. Haar hoofd barst van de pijn. Ze kan nog denken. Ze is er nog. Geke ligt dood naast haar op bed. Instinctief acteert Eline de dood. De man met pistool pakt Geke's slavenarmband en loopt de slaapkamer uit. Ze moet hulp halen. Op het nachtkastje staat een telefoon. Eline pakt de hoorn, draait de schijf. Op de trap klinken voetstappen. 'Mijn god, hij is er nog. Hij is nog in huis.'
 2. Zo ging de Arnhemse politie tekeer tegen de villamoordverdachten
  PREMIUM
  Arnhemse Villamoord

  Zo ging de Arnhemse politie tekeer tegen de villamoord­ver­dach­ten

  ARNHEM - Verdachten uren en uren tot na middernacht verhoren. Hen zwaar onder druk zetten, intimideren om te bekennen. Hen informatie in de mond leggen die alleen de moordenaar kan weten. Hen lagere straffen beloven of juist hogere als ze wel of niet meewerken. Kwartetten met foto’s van mogelijke verdachten. Proces-verbalen die de gefilmde verhoren slordig of mogelijk zelfs bewust foutief weergeven.

In samenwerking met indebuurt Arnhem