Volledig scherm
© Shutterstock

Laadpaal, camerapaal, WiFi of 5G: de lantaarnpaal van de toekomst staat straks in Renkum

OOSTERBEEK - De gemeente Renkum krijgt ‘slimme’ lantaarnpalen. De nieuwe palen kunnen niet alleen op afstand worden gedimd, er kunnen ook allerhande technische snufjes aan worden toegevoegd. Zoals bijvoorbeeld een laadpunt voor elektrische auto’s.

In de komende 2,5 jaar worden in Renkum circa 3.000 oude lantaarnpalen en 6.000 lampen vervangen. Dat wordt gedaan door de bedrijven Citytec, Luminext en Primevest Capital Partners. Met hen sloot de gemeente ook een contract voor beheer, onderhoud en vervanging voor een periode van 20 jaar. De palen zelf blijven eigendom van Renkum.

Op afstand gedimd

Volledig scherm
© Fleur van den Bosch

De nieuwe led-lampen zijn energiezuiniger. Zij moeten voor een energiebesparing van meer dan 50 procent gaan zorgen. Daardoor zou de gemeente Renkum al in 2022 aan de klimaatdoelstellingen 2030 voor openbare verlichting voldoen. De slimme palen kunnen op afstand gedimd worden. ,,Als er bijvoorbeeld een calamiteit is, kan de gemeente op afstand op die plek de verlichting op maximaal zetten”, legt Tom de Vries van Citytec uit.

Daarnaast kunnen diverse technieken aan de palen worden toegevoegd. Zo kunnen er sensoren in, die de luchtkwaliteit meten en de verkeersstromen monitoren. Ook kan de gemeente lantaarnpalen in de toekomst gebruiken voor mobiel internet (WiFi en 5G), als oplaadpunt voor elektrische auto’s en als camerabeveiliging. Storingen worden bovendien automatisch gemeld aan de gemeente.

‘Gemeente moet effecten en risico's afwegen’
Welke palen extra technieken krijgen, is nog niet zeker. De gemeente onderzoekt op dit moment welke functionaliteit ze als eerst wil toepassen. Of de palen inderdaad voor 5G gebruikt gaan worden, is ook nog onduidelijk. De veiligheid van die techniek wordt door sommigen in twijfel getrokken. ,,Op het moment dat deze ontwikkelingen daadwerkelijk beschikbaar zijn, is het aan de gemeente om effecten en risico’s af te wegen”, meldt een woordvoerder.

Wat de vervangingsoperatie kost, houdt de gemeente Renkum voor zich. Volgens wethouder Joa Maouche bespaart het vervangen van de verlichting op termijn kosten, doordat de nieuwe lampen minder stroom verbruiken. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem