Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Leden motorbende lieten in Arnhem bedrijfsbusjes op bestelling stelen

UpdateNOORDWOLDE/ARNHEM - De Politie Zuid-Oost Fryslân heeft dinsdag drie mannen aangehouden in verband met de grootschalige diefstal van bedrijfsbusjes. Het trio, bij de politie bekend als lid van de verboden motorbende No Surrender, gaf opdracht voor diefstallen in en rond Arnhem en Amsterdam.

Het betreft inwoners van Noordwolde en Vledder van 26, 39 en 63 jaar oud. Ze worden verdacht van heling, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De politie kan de diefstal van zeker vijftig busjes herleiden naar de verdachten. 

De eerste aangiften van die gestolen busjes dateren uit begin 2018. Het gaat om een totaalbedrag van 430.000 euro aan schade. Dat geld wil de politie op het trio verhalen. De voertuigen werden op bestelling gestolen en binnen een paar dagen gestript. De onderdelen werden vervolgens verhandeld.

Anonieme tip

De politie kwam de diefstallen op het spoor door een anonieme tip over gestolen voertuigen in een bedrijfspand in Noordwolde. Daar werd tijdens de inval huiszoeking verricht, net als op vier andere plaatsen in Noordwolde, Vledder en Steenwijk.

De politie nam bij de operatie de handelsvoorraad van een autobedrijf in beslag (meer dan dertig voertuigen, waaronder busjes, personenauto’s en een scooter), vond onder meer vijf vuurwapens en vijf nepvuurwapens, hard- en softdrugs en een bedrag van zo’n 35.000 euro aan contant geld.

Mercedes Sprinter

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit constateerde in 2018 een opmerkelijke toename van het aantal gestolen busjes in en rond Arnhem, met name van het merk Mercedes Sprinter. Of die diefstalgolf in verband staat met de arrestaties in Friesland, is onduidelijk.

De politie en het openbaar ministerie doen met het oog op het lopende onderzoek geen nadere mededelingen over de zaak, laat een woordvoerder weten.

In samenwerking met indebuurt Arnhem