Limoncello van de wijngaard in Dieren, dankzij een geërfd citroenboompje
DIEREN - Limoncello van de wijngaard in Dieren? Dat moet wijngaardenier Youp Cretier van Domein Hof te Dieren echt even uitleggen, en dat doet hij graag. ,,Het is allemaal begonnen met het citroenboompje dat ik ruim zes jaar geleden van mijn moeder erfde.”
Delen per e-mail
Het boompje, dat een plek kreeg onder de overkapping op het terras van de wijngaard, leverde aanvankelijk nauwelijks vruchten. ,,Maar vorig jaar zaten er zo’n dertig citroenen aan. En daar wilde ik iets mee”, zegt Cretier. Al gauw zat hij op het spoor van het van oorsprong Italiaanse frisse likeurtje limoncello. Op zijn computer speurde hij naar de bereidingswijze.
Schamele oogst aangevuld
Als er mensen zijn die van een citroenboompje af willen, kunnen ze bij mij terecht
Met zijn eerste serieuze citroenoogst bereidde hij vorig jaar een kleine 4 liter limoncello. Te weinig om in flessen te verkopen. ,,Maar de mensen hier op het terras hebben er afgelopen zomer van genoten.”
Het smaakte naar meer, vond ook Cretier. Maar met de oogst van dat ene boompje komt hij niet ver. ,,Een paar weken geleden hebben we 21 citroenen geoogst, minder dus dan vorig jaar”, schetst hij het probleem. Maar dat probleem is alweer opgelost, want Cretier vulde de schamele oogst aan met citroenen die hij kocht.
Dankzij die aanvulling kon Cretier in de afgelopen weken 50 liter limoncello produceren. Dat deed hij met assistentie van de stagiaires Robyn Mikuska en Lisa van Daalen van Helicon in Velp. Samen vulden ze inmiddels 46 flesjes voor de verkoop, die inmiddels is begonnen. De rest zit nog in het vat.
‘We gooien niks weg’
De wijnboer van Domein Hof te Dieren legt uit dat voor limoncello alleen de schillen van de citroenen worden gebruikt. Die worden ondergedompeld in alcohol, die na verloop van tijd de smaak van de citroen aanneemt. Het vruchtvlees is niet nodig. ,,Maar we gooien niks weg. De meisjes hebben de citroenen uitgeperst, waarna we van het sap siroop hebben gemaakt.”
Cretier kan zijn limoncello met recht een likeur van eigen makelij noemen, want de alcohol die met de schillen de basis vormt, is afkomstig van zijn eigen druiven. En een deel van de citroenen die zijn gebruikt zijn dus eigen kweek.
De vraag of hij meer citroenboompjes gaat poten, beantwoordt hij resoluut.: ,,Nee joh, ik ben wijnboer. Maar als er mensen zijn die van een citroenboompje af willen, kunnen ze bij mij terecht.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Veel zon: fijn voor druiven, pittig voor werkers van wijngaard in Dieren
DIEREN - Een kletsnatte augustusmaand kan nog roet in het eten gooien, maar het ziet ernaar uit dat de wijngaard in Dieren een uitstekende oogst tegemoet gaat -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
PREMIUM
Hacker (23) verspreidde miljarden wachtwoorden via criminele site: OM eist 2 jaar cel en fikse boete
ARNHEM/GIESBEEK - Tegen een 23-jarige hacker uit Giesbeek is woensdag in de rechtbank in Utrecht 2 jaar celstraf geëist. Ook zou de verdachte een boete van 109.000 euro moeten betalen. De hacker heeft via een criminele website tegen betaling miljarden wachtwoorden verspreid, stelt het OM. -
PREMIUM
Crystal methlabs steeds professioneler: ‘Buitenlandse criminelen komen graag hierheen’
ARNHEM - Na wiet en xtc is Nederland hard op weg wereldwijd hofleverancier te worden van synthetische drugs, zoals crystal meth. De zeer verslavende drug kent in Nederland nauwelijks gebruikers, maar wordt mondiaal geëxporteerd. Oost-Europa, Australië, Zuidoost-Azië en de Verenigde Staten zijn de belangrijkste afzetmarkten. -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij.
-
PREMIUM
'Onzichtbare' wijngaard Dieren in gevaar
DIEREN - Dieren dreigt een van zijn sieraden te verliezen: Domein Hof te Dieren, de enige ommuurde wijngaard van Nederland, staat het water aan de lippen. ,,Sinds de werkzaamheden aan de weg komt hier niemand meer langs’’, zegt eigenaar Youp Cretier. De opbrengst is 60 tot 80 procent teruggelopen. Als er niets gebeurt, valt het doek. -
PREMIUM
Wijnboer Youp krijgt plots steun voor zijn overkapping, die al jaren weg moet
DIEREN - Onverwachte, maar ook late steun voor wijnboer Youp Cretier in Dieren, die al drie jaar weet dat hij zijn terrasoverkapping moet afbreken. -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’.
In samenwerking met indebuurt Arnhem