Volledig scherm
© Rob Engelaar

‘Lsd-terrorist’ die AH en Jumbo afperste krijgt werkstraf

De 32-jarig zelfbenoemde ‘lsd-terrorist’ uit Arnhem is vandaag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot 180 uur werkstraf voor zijn pogingen om Jumbo en Albert Heijn eind 2016 af te persen. Hij kreeg hierbij een voorwaardelijke celstraf van vier maanden.

De man stuurde eind 2016 mail-berichten naar de klantenservice van beide ketens. Hij vroeg eerst om 250.000 en daarna om 1 miljoen euro: als hij die bedragen niet kreeg zou hij 'lsd gaan smeren'.

In zijn e-mails stond een link naar een online bitcoinwallet, waar de supermarktketens het geld in konden storten. 

De man benadrukte in zijn bericht naar de Albert Heijn dat hij bij het smeren van lsd ook kinderproducten zou besmetten. Hij ondertekende zijn e-mails met ‘de lsd-terrorist’.

Gevoelens van angst 

De rechtbank omschreef de berichten als 'zeer bedreigend voor mensen en bedrijven'. Deze vorm van afpersing om 'financieel gewin' kon 'gevoelens van angst en onveiligheid' in de samenleving veroorzaken. De rechters zagen de afpersing als 'zeer ernstig' en zouden normaliter een gevangenisstraf hebben opgelegd.

De Arnhemmer was volgens de rechtbank vanwege ‘beperkingen’ van zijn ‘geestvermogens’ echter 'verminderd toerekeningsvatbaar’. Hij heeft zich na de schorsing van zijn voorarrest bovendien ‘coöperatief’ opgesteld en een behandeling bij de forensische kliniek Kairos gevolgd. De man neemt nu ook trouw zijn medicatie in. Justitie heeft hem volgens de rechters bovendien 'onwenselijk en onnodig lang' laten wachten op het begin van zijn proces.

De verdachte vertelde tijdens de rechtszaak dat hij niet had verwacht dat hij het geld echt zou krijgen. Hij zou de berichten hebben verstuurd omdat hij eenzaam was. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem