‘Maak tampons en maandverband gratis voor arme vrouwen’
OPINIEOp dinsdag besloot Schotland als eerste land ter wereld om alle menstruatieproducten gratis te maken. Dat moet Nederland ook doen, vinden Thomas Vissers en Thijmen van Hoorn van de Jonge Democraten Arnhem-Nijmegen.
Delen per e-mail
In Schotland zijn tampons en maandverband vanaf nu gratis verkrijgbaar in apotheken, buurthuizen en andere openbare plekken. Dit nieuwe beleid dient als volgende stap tegen menstruatiearmoede.
,,Niemand zou zich zorgen moeten maken over waar haar volgende tampon, maandverband of herbruikbaar product vandaan moet komen,” zo sprak indiener van het voorstel Monica Lennon. Het hele Schotse parlement was het met haar eens. Het land zette al eerder stappen om het probleem van menstruatiearmoede en menstruatieschaamte aan te pakken. Zo was Schotland een van de eerste landen om tampons en maandverband gratis te maken voor studenten.
‘Arme vrouwen staan 1-0 achter’
Schotland is een van de weinigen die de koe bij de hoorns vat als het aankomt op menstruatieproducten. In tegenstelling tot wat men zou denken spelen de prijs en de beschikbaarheid van tampons en maandverband namelijk zelfs in het rijke West-Europa een grote rol in het leven van veel vrouwen. Het is dan ook wrang om te zien dat Nederland achterloopt: niet alleen zijn de producten niet gratis, er wordt ook btw over geheven.
Arme vrouwen staan 1-0 achter wanneer het aankomt op tampons en maandverband. Voor sommige gezinnen is iedere euro simpelweg te veel, om nog maar niet te spreken over het feit dat de goedkopere producten vaak gebleekt zijn. Daardoor zijn ze niet alleen slecht voor het milieu, maar voor ook voor het lichaam.
Bekijk hieronder een video over gratis menstruatieproducten in Schotland:
Spijbelen van school en wegblijven van werk
Gezondheid zou het laatste moeten zijn waar op bezuinigd moet worden. Toch komt het voor dat vrouwen uit armoede geen of geen goede menstruatieproducten kunnen kopen, met alle gevolgen van dien. Het zou een wereld van verschil maken als de processen in hun eigen lichaam geen aanleiding meer zouden zijn voor financiële zorgen.
Niet alleen wordt de ongelijkheid tussen arm en rijk aangepakt met het gratis maken, maar ook de ongelijkheid tussen man en vrouw. Onderzoeken wijzen uit dat jonge vrouwen spijbelen van school en vrouwen wegblijven van werk vanwege een gebrek aan geld voor menstruatieproducten of vanwege schaamte. Het gevolg: minder onderwijs en minder werk voor vrouwen ten opzichte van mannen.
Ongelijkheid niet laten voortbestaan
Bij een gesprek over menstruatieproducten kan schaamte ook niet onbesproken blijven. Een hardnekkig beeld in de maatschappij is dat menstruatie als iets vies wordt gezien. Tampons en maandverband worden bestempeld als producten voor hygiëne in plaats van producten voor de gezondheid en op school blijft menstruatie vaak onbesproken.
Ook Nederland kan nog flinke stappen maken op het vlak van gelijkheid. Het minste wat we kunnen doen is voorzien in de basisbehoefte van vrouwen. Waarom worden menstruatieproducten niet gratis verstrekt in apotheken? Waarom kunnen ze niet in het basispakket van de zorgverzekering worden opgenomen? Waarom worden er geen automaten opgehangen in de damestoiletten van scholen? We kunnen het ons niet permitteren om ongelijkheid te laten voortbestaan en vrouwen te benadelen vanwege hun lichaam. Het bewijs is er, het Schotse voorbeeld is er. Nu alleen nog de wil om iets te veranderen.
Thomas Vissers is voorzitter en Thijmen van Hoorn is bestuurslid van de Jonge Democraten Arnhem-Nijmegen (D66)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Duizend mensen reageren op dit rijtjeshuis in Ooij
Duizend huishoudens willen hier wonen, in deze tussenwoning aan de Dr. Kochlaan in Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van woningcorporatie Oosterpoort met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand. -
PREMIUM
Stiekem toch een dagje naar kantoor: ‘Ik verkoop beter als ik je echt aan kan kijken’
Werk thuis, zegt Rutte. Maar doen we dat ook? In de avondschemer is het eenvoudig koppen tellen achter de verlichte kantoorramen. Sommigen werken op locatie uit noodzaak, anderen omdat ze er mentaal naar snakken om even het huis uit te zijn. -
Gaat de verlenging van de A15 er komen? Woensdag weet Gelderland het
DEN HAAG - Woensdag doet de Raad van State uitspraak in de zaak die tientallen inwoners van Gelderland en actiegroepen hebben aangespannen tegen de verlenging van de A15 tussen knooppunt Ressen en de A12. -
PREMIUM
Trimsalon in Arnhem en regio telt z’n zegeningen, al is het nog geen kat in het bakkie
ARNHEM/ELST - ,,Superblij”, is Nathalie Smits dat ze sinds vorige week in elk geval de ergste gevallen weer mag trimmen. ,,Katten waarvan de vacht te lang niet is gedaan, kunnen daar letterlijk pijn van lijden.” -
VIDEO Man zwaargewond naar ziekenhuis na bedrijfsongeval in Laag-Soeren
LAAG-SOEREN - Een man is vrijdagochtend zwaargewond geraakt bij een bedrijfsongeval in Laag-Soeren. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.
-
PREMIUM
Schooltoetsen thuis maken, kan dat? Docent houdt via camera oogje in het zeil
ARNHEM - De tweede proefwerkweek van het schooljaar staat voor de deur, maar met de sluiting van de scholen kan deze niet fysiek plaatsvinden. Enkele scholen stellen de toetsen daarom uit, omdat ze die vanuit huis fraudegevoelig vinden. Op Het Rhedens denken ze daar anders over. -
Gastrobar Oude Post in Renkum stopt: ‘Corona gooide letterlijk roet in het eten’
RENKUM - De culinaire broers Frank en Robert Bregman stoppen met hun restaurant Gastrobar Oude Post aan de Dorpsstraat in Renkum. Dat maken ze bekend aan hun klanten op Facebook. -
Wetenschappelijk Bewezen Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt.
In samenwerking met indebuurt Arnhem