Marcouch: geen Arnhemse moskee krijgt geld van fundamentalisten
ARNHEM - Arnhem is vrij van moskeeën die geld krijgen van fundamentalistische Arabische staten, zegt burgemeester Ahmed Marcouch: ,,De moskee in Arnhem is juist onderdeel van de oplossing, niet van het probleem.”
Ik zeg niet dat er geen probleem is, maar wel dat er geen probleemmoskee is
Ahmed Marcouch, Burgemeester van Arnhem
Aanleiding voor die uitspraak, woensdag in de gemeenteraad, was een agenderingsverzoek van SP-voorman Gerrie Elfrink. Ongerust geworden over een lijst met moskeeën die geld krijgt uit fundamentalistische hoek, wilde hij van Marcouch meer weten over de situatie in zijn eigen stad.
,,Arnhem staat niet op dat lijstje en daar ben ik trots op”, aldus de burgemeester. Dat is voor Marcouch geen reden om achterover te leunen. Het contact met de moskeeën is goed en hij wil dat blijven zoeken, mede vanwege de problemen die de stad heeft met Jihadgangers.
Na Den Haag, Utrecht en Rotterdam is Arnhem de stad die van het rijk het meeste geld krijgt voor bestrijding van jihadisme (432.450 euro, afgelopen december). Marcouch: ,,Ik zeg ook niet dat er geen probleem is, maar wel dat er geen probleemmoskee is.”
PVV-fractieleider Coen Verheij - zijn partij ziet het liefst alle moskeeën verdwijnen - is daarvan niet overtuigd. ,,Maar jongeren radicaliseren via internet, via vriendengroepen. De moskee kan bijdragen aan de oplossing. Dat blijkt uit rapporten en uit mijn eigen waarneming”, antwoordde Marcouch.
Rapport
De burgemeester beloofde binnenkort met een rapport te komen waarin hij uit de doeken doet wat Arnhem doet met de rijksbijdrage tegen jihadisme. Op nadrukkelijk verzoek van SP-fractieleider Elfrink voegt hij daarbij de stand van zaken op gebied van moskeeën.
Het agenderingsverzoek van de SP was bij de lokale moslimgemeenschap overigens hard aangekomen, maakte Galip Aydemir van de Türkiyem Moskee duidelijk aan de raadsleden. Hij sprak namens zes van de acht gebedshuizen in de stad. ,,Zes omdat er niet genoeg tijd was iedereen te benaderen.”
Dreigbrieven
Aydemir benadrukte dat de moskeeën zijn verankerd in de Arnhemse maatschappij, willen open en transparant zijn. Wij prediken de weg van het midden, islam betekent vrede”, aldus Aydemir. Hijwil graag in gesprek met de raad.
,,Er wordt te vaak negatief gesproken over de islam”, constateert de Arnhemmer. Hij merkt de gevolgen: ,,Mensen voelen zich een vreemdeling, er ontstaat cynisme, we krijgen dreigbrieven.”
Die negativiteit en afstand zijn niet bevorderlijk voor een samenleving waarin iedereen op gelijkwaardige wijze meedoet, vindt Aydemir. ,,Juist dat is een bron voor radicalisering. Wij zijn daar bezorgd over.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer