Volledig scherm
Schuur met puinhoop na brand in de Johan de Wittlaan. © Eric Van Der Vegt

Marcouch krijgt middelen om woonoverlast aan te pakken

ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem krijgt juridische middelen om mensen die overlast veroorzaken eerder te beboeten of zelfs tijdelijk uit huis te zetten. De raad stemt volgende week over het initiatiefvoorstel van de SP. 

Veel Arnhemmers ondervinden dagelijks grote overlast van buren. Soms zo erg dat ze door een hel gaan, niet kunnen slapen. Fractievoorzitter Gerrie Elfrink van de SP kende de voorbeelden, omdat hij onderzoek in de wijk had gedaan. Hij diende een initiatiefvoorstel in die de burgemeester meer mogelijkheden geeft om de overlast aan te pakken.

Prostitutie

En dat is nodig, zo bleek gisteravond tijdens de politieke avond op het gemeentehuis. Een inspreker ervaarde jarenlange ellende aan de Johan de Wittlaan. Hier had hij de afgelopen jaren te maken met drugsoverlast, prostitutie, geweld en intimidatie. 

Tegenwoordig wonen er cliënten van een zorginstelling boven hem. Daarmee is de overlast niet minder geworden. Gemeente, huiseigenaar en zorginstelling gaven nooit thuis, aldus de inspreker. 

Wet

Quote

Overlast is één van de meest gemene vormen van criminali­teit. Dat gaat veel verder dan baldadig­heid.

Ahmed Marcouch

Sinds 1 juli 2017 is de Wet aanpak woonoverlast van kracht. Hiermee kan de burgemeester snel en adequaat optreden als er sprake is van grote overlast. Daarvoor moet wel de plaatselijke verordening worden aangepast.  ,,Overlast is één van de meest gemene vormen van criminaliteit. Dat gaat veel verder dan baldadigheid", zei Marcouch.

Met het SP-initiatief krijgt Marcouch de middelen om de overlastplegers een bestuurlijke boete te geven of een adempauze te geven door ze tijdelijk uit huis te plaatsen. Volgende week neemt de raad hierover een besluit. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem