Nazmiye Oral
Volledig scherm
PREMIUM
Nazmiye Oral © Raphael Drent

Nazmiye Oral neemt het stokje over van Sinan Can: ‘Ik hoop dat lezers zich herkennen’

Nazmiye Oral schrijft vanaf volgende week een column in de weekendbijlage van De Gelderlander. ,,Het is geslaagd als de lezer en ik vrienden worden, zonder elkaar te kennen.’’

Paspoort
▪ Nazmiye Oral (50) is schrijfster en actrice. Momenteel is ze op televisie te zien bij de komische dramaserie Koppensnellers op NPO2.
▪ Oral speelde in de theatervoorstelling Gesluierde Monologen van Adelheid Roosen in Europa en New York. Samen met onder meer Roosen richtte ze in 2003 het theatercollectief Zina op. Ook schreef ze jarenlang columns voor de Volkskrant en maakte ze het programma De Dialoog voor de Nederlandse Moslim Omroep.
▪ In 2011 kwam haar debuutroman Zehra uit, waarvoor zij genomineerd werd voor de E. du Perronprijs. Ze won in 2016 een Gouden Kalf in de categorie beste actrice televisiedrama voor haar rol in de film In vrijheid. Daarin speelt ze een moeder van een teruggekeerde Syriëganger.
▪ In 2015 stond ze samen met haar moeder Havva op het Holland Festival met de voorstelling Niet Meer Zonder Jou. In 2018 kwam de film Niet Meer Zonder Jou uit. Deze is nog te zien op Uitzending Gemist. Vanaf 2018 was Oral vaste columnist bij het tv-programma De Nieuwe Maan. ▪ Nazmiye Oral heeft twee dochters en woont in Arnhem.

Nazmiye Oral (50) zit lekker in haar vel. En dat is niet alleen omdat ze als actrice succesvol is. Hoewel haar lijstje met successen in theater, film en op televisie met de dag langer wordt.

Vanaf volgende maand zit ze in het programma Koppensnellers, een komische dramaserie van AvroTros over een in moeilijkheden verkerende kwaliteitskrant. En elke zondagavond is ze al te zien bij Nieuw Zeer, een satirisch programma van de NTR.

Daar komt nu een wekelijkse column in De Gelderlander bij. ,,Ik vind het heerlijk, en ongelooflijk. Wanneer gebeurt je dat nou, dat je gevraagd wordt om elke zaterdag op zo’n mooie plek een column te schrijven? Heel bijzonder.’’

Quote

Ik wilde voortdu­rend alles onder controle houden, alsof ik continu in oorlog was

Nazmiye Oral
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem