Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Netwerk van huisartsen gebruikte vers donorzaad om kinderloze stellen te helpen

vruchtbaarheidskliniekjesDe Oosterbeekse huisarts die in de jaren 80 een eigen vruchtbaarheidskliniek runde, stond niet alleen. Hij maakte deel uit van een netwerk van drie tot vier artsen in de regio Arnhem, die in hun praktijk ook kunstmatige inseminatie toepasten bij vrouwen met een kinderwens. Net als de Oosterbeekse huisarts gebruikten deze collega’s vers donorzaad om ongewenst kinderloze stellen te helpen. 

Deze krant onthulde onlangs dat in Kliniek Oosterbeek zeker enkele honderden donorkinderen zijn verwekt. Eén zaaddonor zou zelfs 150 nakomelingen hebben. Veel van deze kinderen zijn nu op zoek naar hun biologische vader. Kunstmatige inseminatie met donorzaad (KID) wordt tegenwoordig alleen in ziekenhuizen uitgevoerd. 

In de regio Arnhem waren, naar nu blijkt, destijds drie tot vier huisartspraktijken waar kunstmatige inseminatie met vers sperma van donoren is uitgevoerd. De betrokken huisartsen deden dat om ongewild kinderloze echtparen (vruchtbare vrouw, onvruchtbare man) te helpen. Dat is onder andere het geval geweest in twee voormalige huisartsenpraktijken aan de Dennenweg en de Beekstraat in Velp. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem