Volledig scherm
Frans Beumkes spreekt Arnhemse raadsleden toe over de overlast van de verbouwing bij de Boulevard Heuvelink in Arnhem. © dG

Nieuw protest tegen bouwoverlast Boulevard Heuvelink

ARNHEM - Tegen de overlast door de nieuwbouw achter de voormalige ambachtsschool aan de Boulevard Heuvelink in Arnhem is woensdag namens ruim 140 omwonenden een petitie ingediend. 

Zij dringen aan op een oplossing voor de problemen die ze zeggen te ervaren.

Bewoner Frans Beumkes overhandigde de petitie aan de gemeenteraad, toen die opnieuw sprak over de overlast van de bouw aan Avenu1895. Zo heet het project dat voorziet in veertig luxe appartementen in de voormalige school en 123 nieuwe huurappartementen die daarachter worden gebouwd.

Van het kastje naar de muur

Omwonenden van de school, met name uit de Van Verschuerstraat en omgeving, blijken nog steeds klachten te hebben over schade aan hun huizen, geluids- en trillingsoverlast, afgezette straten en gebrek aan parkeerruimte. Ze voelen zich niet serieus genomen en hebben het idee dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Beumkes spreekt van een dertigtal schadegevallen, zoals scheuren in muren. Bij corporatie Volkshuisvesting, die huizen in de wijk verhuurt, zijn negen schademeldingen bekend. ,,Verschillende bewoners hebben al brieven gehad waarin staat dat de bouwer zich niet aansprakelijk acht.”

Betere communicatie

 Vorige maand kwam de kwestie ook al aan de orde in de raad. Wethouder Cathelijne Bouwkamp maande de bouwer toen om de communicatie met de omwonenden te verbeteren, met het doel hun grieven serieus te nemen en zoveel mogelijk te voorkomen dat zij hinder ondervinden. 

Vorige week is er een overleg geweest tussen gemeente, DraismaKlok, vergunningsdienst ODRA en het team leefomgeving. Dat wordt elke vier weken herhaald. Beumkes en ook een aantal raadsleden verbazen zich er over dat de wethouder niet ook zelf het gesprek met de omwonenden is aangegaan. 

Volgens de regels

Bouwkamp liet wel nagaan of de verantwoordelijke bouwcombinatie DraismaKlok volgens de regels heeft gewerkt. Dat zou het geval zijn. Zo leerden twee geluidsmetingen tijdens de bouw dat het lawaai binnen de wettelijke normen bleef. 

De ODRA, de instantie die namens de gemeente de vereiste vergunningen behandelt, zag in aangeleverde informatie van de bouwer geen reden om periodiek extra toe te zien op trillingshinder door de bouw. De wethouder concludeert dat in technische zin aan alle eisen is voldaan en dat de gemeente daarmee geen juridische mogelijkheden heeft om de bouwer tot ander optreden te dwingen. 

Quote

Er kan verschil zijn in ervaring en overlast

Ruben Vlaander, ODRA

ODRA-medewerker Ruben Vlaander erkende dat, met de kennis van nu, de instanties wel wat sensitiever hadden mogen zijn richting omwonenden. ,,Er kan verschil zijn tussen overlast die volgens de regels is toegestaan en overlast die je als omwonende ervaart.” 

Bouwkamp wil bij toekomstige bouwpriojecten van vergelijkbare omvang voor eens en voor altijd regelen dat de buurt nauw bij de gang van zaken wordt betrokken. Bij grote binnenstedelijke bouwprojecten zoals bij De Boulevard is enige hinder voor omwonenden ook niet helemaal te voorkomen. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem