Volledig scherm
Parenco aan de Nederrijn. © Erik van 't Hullenaar

Onnodig harde toon in discussie over Parenco splijt Renkum, oproep om toon te matigen

ARNHEM - Een hondendrol voor de deur, opstootjes bij de carnavalsoptocht en heftige discussies op verjaardagen. Parenco heeft met enkele kritische inwoners Renkumers opgeroepen de ‘onnodige harde toon’ te matigen. 

De discussie over de overlast van papierfabriek Parenco mag geen weerslag hebben op de onderlinge sfeer in het dorp, vindt Ruben van Haren van Parenco. ,,Daarom heeft de klankbordgroep met Renkumers die zich ongerust maken en medewerkers van Parenco dit communiqué geschreven.”

Tweespalt

Sinds de tweede papiermachine van Parenco 2,5 jaar geleden in bedrijf is genomen zijn er veel klachten over overlast. Die hebben gezorgd voor tweespalt in de Renkumse samenleving. 

Quote

Met de klankbord­groep werken we op een prettige manier samen, maar we horen dat op verjaar­dags­feest­jes de gemoederen nogal eens oplopen tussen voor- en tegenstan­ders. Dat vinden we jammer.

Ruben van Haren, Parenco

,,We werken heel keihard aan een oplossing en zien ook vooruitgang de afgelopen jaren, maar we zijn er nog niet. Met de klankbordgroep werken we op een prettige manier samen, maar we horen dat op verjaardagsfeestjes de gemoederen nogal eens oplopen tussen voor- en tegenstanders. Dat vinden we jammer. We willen dat iedereen met een respectvolle manier met elkaar omgaat", zegt Van Haren.

Mariska Hulsewé die in de klankbordgroep zit beaamt dat. ,,Ik ruik zo nu en dan de fabriek en dan bel ik weer. Maar ik ben niet tegen Parenco of de medewerkers. Ik wil er gewoon geen last van hebben. Toch merk je dat veel mensen pro of anti de papierfabriek zijn. En dat resulteert dan in een hondendrol voor de deur", zegt Hulsewé. 

Intimidatie

In de brief aan de Renkumers staat dat voor- en tegenstanders een kritische houding mogen aannemen. ‘Verwensingen, onvriendelijk taalgebruik en intimidatie zijn daarbij absoluut uit den boze', aldus de brief. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem