Volledig scherm
© Free Images

'Onveilige' fietsroutes van Dieren naar Doesburg blijven onverlicht

DIEREN - De fietsroutes van Dieren naar Doesburg en Brummen blijven onverlicht. Dat hebben de gemeente Rheden en de provincie Gelderland besloten. Ook krijgt  de verlichting op de fietsroute van Dieren naar Eerbeek geen aanvulling op Brummens grondgebied. Wel worden de fietspaden op de Doesburgsedijk voorzien van reflecterende kantmarkering. 

De Rhedense gemeenteraad had om een onderzoek naar de verbetering van de verlichting van de fietsroutes gevraagd. Dit naar aanleiding van klachten van met name vrouweijke scholieren van Het Rhedens in Dieren, die in de winter de routes als onveilig ervaren. Een enquête onder 180 leerlingen in januari van dit jaar om meer inzicht te krijgen in de klachten, heeft overigens geen succes gehad. Slechts vier van hen hebben de enquête ingeleverd. 

Niet bereid

De provincie is echter niet bereid de fietspaden langs de Ellecomsedijk (N317), Arnhemsestraat (N348) en de Harderwijkerweg (de N756, het deel op Brummens grondgebied) van verlichting te voorzien. De provincie is beheerder van deze wegen, maar voorziet fietspaden langs haar wegen alleen op drukke plekken binnen de bebouwde kom van verlichting. De routes om Dieren liggen buiten de bebouwde kom en zijn niet druk genoeg.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Rheden hebben nu besloten ook geen verplichting te plaatsen op de delen van de routes die in beheer zijn bij de gemeente zelf. Het gaat dan alleen om de Doesburgsedijk. De route naar Brummen is provinciaal, op de route naar Eerbeek zijn de paden op Rhedens grondgebied al van verlichting voorzien. Op de Doesburgsedijk verlichting plaatsen zou 50.000 euro kosten. Een onderzoek wat de effecten van de verlichting op de natuur zouden zijn, zou nog eens 5.000 euro kosten. Bovendien zou de verlichting verderop, op de Ellecomsedijk, ophouden. Daarom heeft het college besloten op de Doesburgsedijk af te zien van het plaatsen van verlichting, maar wel reflecterende kantmarkering op de fietspaden aan te brengen. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem