Volledig scherm
PREMIUM
Vader en kind, foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Op deze plek in Arnhem kan gescheiden vader zijn kind zien: ‘Ze gaan blij naar huis’

ARNHEM - De jeugdzorg in Nederland ligt onder vuur. Maar er gebeuren ook mooie dingen. Elke zaterdag weer aan het Kazerneplein in Arnhem.

Met spanning kijken vier paar ogen naar Henri. Hij heeft zich deze zaterdagmorgen voor het eerst gemeld in Het Omgangshuis Arnhem. Zal zijn kind hem nog herkennen? Weet hij wel om te gaan met de anderhalf jaar oude dreumes?

Geen probleem, zo blijkt al snel. Het kind, zo zien de vier vrijwilligers, reageert perfect op haar papa, die ze deze ochtend voor het eerst sinds de scheiding afgelopen zomer van haar ouders weer ziet.

,,Hij heeft nogal een harde stem. Die herkent ze vast nog van de tijd dat ze in de buik van de moeder zat”, klinkt het goedkeurend vanaf de zijlijn.

Herenigd

In Het Omgangshuis Arnhem, aan het Kazerneplein in de wijk Klarendal, worden kinderen van gescheiden ouders op zaterdagen herenigd met hun ‘niet verzorgende ouder’. Dat is in vrijwel alle gevallen de vader.

Moeders komen boven in het pand hun kroost brengen; beneden wachten de vaders om, onder toezicht van vrijwilligers van het omgangshuis, twee uur lang met hun kind te spelen. 

De voorziening voorziet in een grote behoefte. Van Roermond tot Purmerend en van Zeewolde tot Amsterdam: van overal vandaan komen vaders op zaterdagen naar Arnhem om daar in de ochtend of middag voor even herenigd te worden met hun kinderen. 

Vader Dennis: ‘Super dat dit mogelijk wordt gemaakt’

Of hij blij is met Het Omgangshuis Arnhem? ,,Absoluut”, klinkt het vol overtuiging uit de mond van vader Dennis. ,,Super dat dit mogelijk wordt gemaakt.” Hij speelt deze zaterdagochtend twee uur lang met zijn zoon Bram. De twee zien elkaar eens in de twee weken.

,,Ik heb thuis nog twee kinderen. En twee bonuskinderen, van mijn nieuwe vriendin. Echt zielig ben ik dus niet. Maar ik had Bram liever ook thuis gehad. Eens in de twee weken twee uurtjes is weinig. Maar goed. Ik zie hem in ieder geval weer. Voor mij is dit een uitkomst.”

De omgang met zijn zoon via Het Omgangshuis Arnhem is door de rechter opgelegd. Daarvoor was er meer dan een jaar geen contact. ,,Als de moeder het op de heupen heeft, kan het zo lopen”, schampert hij. ,,Als vader sta je totaal niet sterk in Nederland.”

Bram heeft een van zijn halfzusjes inmiddels één keer gezien. Het andere halfzusje kent hij alleen van een foto. Dennis: ,,Via het omgangshuis moeten we doorstromen naar het volgende station, Bor Humanitas. En daarna moet het richting een normale omgang. Ik moet nog even geduld hebben.” 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem