Volledig scherm
Bestuurders van de gemeenten Arnhem, Renkum, Ede en OverBetuwe tekenen op 17 september 2016 een intentieovereenkomst tot eendrachtige samenwerking. In de praktijk blijkt dit lastiger dan gedacht. © Airbornegemeenten

Opdracht die Airbornemanager kreeg was onuitvoerbaar

ARNHEM - De Airbornegemeenten Arnhem, Ede, Overbetuwe en Renkum hebben de onlangs opgestapte manager voor de Airborneregio Hedwig Kauffman een vrijwel onuitvoerbare opdracht gegeven. Haar gedwongen vertrek, al na een half jaar, was daardoor vrijwel onvermijdelijk.

Dat blijkt uit een reconstructie van dagblad De Gelderlander. 

De samenwerkende Airbornegemeenten hebben op 17 november per direct afscheid  van Kauffman genomen. Reden is, aldus de vier gemeenten, een 'verschil van inzicht' over de wijze waarop een betere samenwerking en profilering van de Airborneregio tot stand moet komen. Nadere uitleg over de reden van de breuk wensen de gemeenten noch Kauffman te geven. 

Kaufmann kreeg volgens goed ingevoerde bronnen echter te weinig ruimte om voortvarend te opereren. Er lag een beleidsplan voor de marketing en herdenking van het gebied als 'Normandië van het Noorden', maar een plan van aanpak voor eendrachtige samenwerking is amper van de grond gekomen.

Uiteenlopende wensen

De Airbornemanager moest rekening houden met de uiteenlopende wensen van vier gemeenten, maar óók met betrokken instanties  zoals het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek en organisaties als Stichting Airborne Feelings, Bridge to the Future en Bridge to the Liberation.  Dat bleek moeilijk werkbaar. 

In het afgelopen halfjaar is herhaaldelijk gesteggeld over de meest uiteenlopende kwesties, zoals over een nieuwe huisstijl (vorm en kleurstelling van logo) en een nieuwe website over de Slag om Arnhem/Airborneherdenking.  Het  logo (Pegasus) mocht niet te modern zijn, maar ook niet te veel afwijken van het aloude embleem.  De introductie van de nieuwe website, gepland voor september jongstleden, is verplaatst naar volgend jaar.

De manager 'Airborneregio' moest  de neuzen van de partijen dezelfde richting op zien te krijgen om het verhaal van de Slag om Arnhem krachtiger dan voorheen aan een groot publiek over te dragen. De afstemming zou verder moeten gaan dan de jaarlijkse herdenkingen en activiteiten in september. 

Spagaat

Met deze opdracht hebben de vier gemeenten Hedwig Kauffman, door critici omschreven als  'een charmante, kordate maar ook eigenzinnige dame', van meet af aan in een spagaat gebracht. Volgens haar opdracht moest ze zich onafhankelijk op kunnen stellen, maar wel 'ten dienste van alle partijen', aldus de gemeenten. Ook gaven de gemeenten de voorkeur aan een 'lichte samenwerkingsconstructie' zonder extra bestuurlijke laag. Ze willen nog altijd 'graag de regie over de ontwikkelingen in hun eigen gemeenten' houden.  

Contract ontbonden

Kauffman is als extern adviseur (60.000 euro per jaar exclusief btw) binnengehaald om deze taak te volbrengen. Ze is in maart aangesteld voor drie jaar, maar het contract is tussentijds ontbonden. Ze had een opzegtermijn van drie maanden.  Er is geen afvloeiingsregeling getroffen.

De vier gemeenten besluiten nog voor het eind van dit jaar of er een nieuwe Airbornemanager komt, zegt Arnhem, dat verder niet meer wenst te reageren op de kwestie Kauffman.  De gemeenten willen hoe dan ook dat de coördinatie rondom het thema Slag om Arnhem wordt voortgezet.

75-jarige herdenking

Verschillende overheden en organisaties dringen aan op snelle actie, zoals de provincie Gelderland, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds), het Regionaal Bureau voor Toerisme Knooppunt Arnhem Nijmegen/Visit Veluwe en de stichting WOII GLD.

Er is haast bij, Een krachtig plan van aanpak is voorwaarde voor het verkrijgen van subsidies van de provincie Gelderland en het vfonds voor de  75-jarige herdenking van de slag in 2019 en de bevrijding in het jaar daarna.

Michiel van Hattem, directeur van het vfonds blijft de Airborneregio 'een schoolvoorbeeld' voor de rest van Nederland vinden ondanks de strubbelingen. Hij benadrukt dat iedereen zijn best doet om het het hele verhaal rond de mislukte opmars van de geallieerden onder de naam 'Market Garden' goed op de kaart te zetten. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem