Volledig scherm
Mariakerk met antiek Mariabeeld in Renkum. © Gert Budding

Opnieuw insluiper in Mariakerk in Renkum

RENKUM - Voor de tweede keer in een paar weken tijd hebben insluipers attributen uit de OLV Ten Hemelopnemingkerk of Mariakerk in Renkum gestolen. De schade is niet groot, maar het kerkbestuur heeft wel besloten om geen nieuwe vitrines meer in het 100 jaar oude kerkje te plaatsen.

Volgens koster Eric Vacquir Droop is de gestolen waar niet kostbaar. Toch heeft hij besloten om dit keer wel aangifte te doen van diefstal.

Op 12 juni ging de glazen deur van de eerste vitrine aan gruzelementen. De insluipers namen de replica van het houten Mariabeeldje mee waar het kerkje onder zijn bekendheid aan ontleend.

1183

Dit houten beeldje van Maria met kind wordt al genoemd in geschriften uit 1183. Sindsdien zijn er tot op de dag van vandaag regelmatig bedevaarten naar het kerkje in Renkum.

Het lijkt ondenkbaar om dit beeldje te stelen. Hiervoor zouden insluipers eerst het glaswerk moeten verwijderen. Alleen al de aanraking van het glas zorgt ervoor dat het alarm aangaat. Bovendien beveiligt een camera het antieke beeldje.

Insluiping

De enige manier om spullen uit een kerk te stelen is door middel van insluiping. Overdag is het kerkje open voor publiek. Als de koster de kerkdeur ’s avonds op slot draait, is het godshuis hermetisch afgesloten, aldus Vacquir Droop.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem