Volledig scherm
Winkelcentrum Kronenburg heeft parkeerruimte buiten en onder zijn complex. De ruimte eronder wordt 's avonds weer consequent afgesloten voor auto's, om overlast tegen te gaan. © DG

Overlast in parkeergarage: winkelcentrum Kronenburg in Arnhem-Zuid doet ’s avonds hek dicht

ARNHEM - Om overlast en vandalisme uit te bannen, sluit winkelcentrum Kronenburg in Arnhem-Zuid sinds deze week de parkeergarage ’s avonds weer consequent af voor auto's. 

Eigenaar Wereldhave schuift ’s avonds om 22.30 uur de hekken voor in- en uitgangen van de onder het winkelcentrum gelegen parkeerruimte zodat er tot de volgende ochtend geen auto meer in of uit kan.

Een woordvoerster spreekt van een ‘herziene procedure’ gericht op het daadwerkelijk afsluiten. ,,Zo kunnen wij beter zorgen voor een schone en veilige parkeergarage met minder vandalisme”, aldus de verklaring van Wereldhave. 

Drugsgebruik en racerij

Volgens verschillende bronnen in de wijk werd de parkeergarage al langere tijd in de avonduren onveilig gemaakt door groepen jongeren. Er zou sprake zijn geweest van drugsgebruik en er zou worden geraced met auto’s en brommers.

Volgens voorzitter Jeroen Reussing van het bewonersoverleg Kronenburg- Appelgaard is de overlast regelmatig op de agenda geweest van de wijkvertegenwoordiging. ,,De buurt reageert positief op het besluit van Wereldhave, al heeft de afsluiting voor sommige bewoners ook een nadeel. Juist vanwege de vorst parkeerden sommige mensen er zelf hun auto. Dat kan nu niet meer.”

Afspraken met GelreDome

Volgens Wereldhave worden met stadion GelreDome specifieke afspraken gemaakt over het gebruik van de parkeergarage in Kronenburg. Bezoekers van voetbalwedstrijden of evenementen in het stadion zetten daar hun auto neer en gaan dan lopend verder. 

Reussing moet nog zien dat met het sluiten van de hekken de overlast afneemt. ,,Er zijn op verschillende plekken nog mogelijkheden om naar binnen te glippen, al dan niet met brommertje of fiets.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem