Parkzaal Musis Arnhem wint Heuvelinkprijs 2018

VideoARNHEM - De Heuvelinkprijs voor de beste Arnhemse nieuwbouw van de afgelopen twee jaar gaat naar de nieuwe Parkzaal van concertgebouw Musis. De jury van de tweejaarlijkse architectuurprijs beoordeelde het project van Van Dongen-Koschuch Architects and Planners als 'wereldklasse'.

Volledig scherm
De Parkzaal van concertgebouw Musis in Arnhem wint de juryprijs van de Heuvelinkprijs 2018. © Bart van Hoek

Arnhems burgemeester Ahmed Marcouch reikte de juryprijs gisteravond uit tijdens de zeventiende Nacht van de Architectuur in het voormalige Rembrandt Theater aan het Velperplein in Arnhem. De Parkzaal laat zeven genomineerden achter zich.

Ook het publiek mocht zich uitspreken. Een meerderheid van de bijna tweeduizend stemmers (onder wie veel lezers van De Gelderlander) stemde verrassend voor een drie-onder-een-kapwoning van JCRArchitecten aan de Vosdijk, door de jury onderscheiden met een eervolle vermelding.

De 'driekapper' versloeg de nummer twee van de publieksstemming via de site van architectuurcentrum  CASA met een overweldigende voorsprong. De winnaar oogstte 476 stemmen. Nummer twee, Woonzorgcentrum Hoogstede van Geesink Weusten Architecten, scoorde er 337, jurywinnaar Parkzaal werd 294 keer verkozen.

Fantastisch complex

Volledig scherm
Driekapper aan de Vosdijk in Arnhem, winnaar van de publieksprijs van de Heuvelinkprijs 2018. © Rene de Wit Architectuurfotografie

Het Gelders Huis van TeamV Architectuur op de Markt wordt door het publiek weinig gewaardeerd, terwijl dat bij de jury als 'project van de buitencategorie' op de tweede plaats eindigt. 'Een fantastisch complex', aldus de juryleden, die uiteindelijk toch de voorkeur gaven aan de Parkzaal van Musis.

Die wordt in het juryrapport vergeleken met het 
Casa da Música dat architect Rem Koolhaas ontwierp voor de Portugese stad Porto. 'Arnhem mag zich meer dan gelukkig prijzen dat het zo’n gebouw in de stad heeft', stelt de jury. 'Dankzij deze schitterende nieuwbouw heeft Arnhem het in zich om als culturele stad boven zichzelf uit te stijgen'.

Bekijk hieronder een video van de opening van de Parkzaal door koningin Máxima in januari 2018.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem