Permanente bewoners van Vakantiepark Arnhem krijgen een jaar de tijd om te vertrekken
ARNHEM - De 109 mensen die nu nog permanent op Vakantiepark Arnhem wonen, worden over een paar maanden verplicht te vertrekken.
Delen per e-mail
Daar mogen ze wel maximaal een jaar over doen. En als het nodig is, worden ze geholpen elders weer onderdak te vinden en het leven op te pakken. Dat laat het stadsbestuur van Arnhem weten in een brief aan de gemeenteraad.
Geen gedwongen vertrek
Aan de permanente bewoning van chalets en huisjes op het vakantiepark in Schaarsbergen, langs de A12, wil de gemeente al langer een eind maken. De raad stemt daar mee in, maar vorige maand kreeg wethouder Ronald Paping op voorstel van de SP wel de instructie mee dat geen bewoner gedwongen mag vertrekken als elders geen passende huisvesting is gevonden.
Op het Arnhemse terrein van Oostappen, het recreatiebedrijf van Brabander Peter Gillis, wonen volgens de laatste opgave van de gemeente 47 eenpersoonshuishoudens, 8 tweepersoonshuishoudens en 13 gezinnen met in totaal 24 kinderen. Zeventig permanente bewoners hebben de camping vorig jaar al verlaten omdat de gemeente toen de teugels begon aan te halen.
Bewoners kunnen bezwaar aantekenen
De overgebleven bewoners krijgen tegen het eind van volgende maand eerst bericht dat de gemeente tegen permanente huisvesting gaat optreden. Nadien ontvangen ze een besluit dat ze binnen een jaar het park moeten verlaten, op straffe van een dwangsom. Daartegen kunnen ze bezwaar aantekenen.
In principe zijn bewoners zelf verantwoordelijk voor het vinden van een andere woning. Het stadsbestuur denkt dat het merendeel dat ook op eigen kracht kan. Wie dat niet (meer) kan, bijvoorbeeld vanwege sociale problemen, schulden en/of omdat zorg nodig is, kan hulp krijgen van een team dat voor dit doel wordt opgetuigd.
Huisjes en appartementen
Gelet op de samenstelling van de groep permanente bewoners gaat de gemeente ervan uit dat met name kleine huisjes, appartementen of kamers nodig zijn als alternatief. Verder zal het merendeel van de gezinnen zijn aangewezen op een sociale huurwoning. Met de woningcorporaties wordt door het zoekteam contact onderhouden.
Lukt het bewoners niet om binnen een jaar iets anders te vinden, dan kunnen ze nog respijt krijgen als vast staat dat ze alles hebben gedaan wat in hun mogelijkheden ligt. Wie zelf in staat is om op zoek te gaan, moet dus in de benen komen. Wie dat moeilijker vindt, moet in elk geval aan de slag om eventuele barrières voor woonruimte, zoals een schuldenlast, uit de weg te ruimen.
Duidelijkheid én perspectief
,,Deze insteek geeft bewoners duidelijkheid, maar ook perspectief", meent het stadsbestuur. ,,Het is duidelijk dat er een eind komt aan de permanente bewoning. Maar ook dat, als een bewoner meewerkt, er niemand door toedoen van het handhavingstraject op straat komt te staan.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
‘Maak gezinnen op Vakantiepark Arnhem niet dakloos’
ARNHEM - De 110 vaste bewoners die gedwongen van Vakantiepark Arnhem moeten vertrekken, mogen daar niet eerder af dan wanneer er elders passende huisvesting voor hen is. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
PREMIUM
Verbleekte ‘Ernems trots’ krijgt impuls door coronacrisis. Maar alleen in Arnhem
ARNHEM - De coronacrisis maakt de Arnhemmer (eindelijk) een beetje trots op eigen stad. Da’s mooi, maar in de rest van Nederland is het aanzien van de stad flink gekelderd.
-
Voormalig Arnhems burgemeester Krikke gaat aan het werk bij Faunabeheereenheid Gelderland
ARNHEM - Oud-burgemeester van Arnhem Pauline Krikke gaat aan de slag bij de Faunabeheereenheid Gelderland. Ze is vanaf maandag 1 maart de nieuwe voorzitter van de organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van wilde dieren als zwijnen en herten in de provincie. -
Geitenkampers willen af van slecht imago: ‘Meer luisteren naar wijkbewoners’
ARNHEM - Als de verkiezingen voorbij zijn, moet er een minister voor Wonen komen. Dat vindt Stefanie Blokhuizen. Voor nu heeft ze zichzelf als tijdelijk minister voor Wonen benoemd. De komende drie weken trekt ze het land door om met bewoners van verschillende wijken te praten. Maandag begon haar campagne. Dinsdagochtend bracht ze een bezoek aan de Arnhemse Geitenkamp. -
PREMIUM
Permanent wonen op Vakantiepark Arnhem over jaar verboden
ARNHEM - Permanente bewoning van chalets en huisjes op Vakantiepark Arnhem - gelegen pal langs de A12 in Schaarsbergen - moet over een jaar helemaal voorbij zijn. De gemeente wil dat de huidige bewoners in de loop van 2021 vertrekken.
In samenwerking met indebuurt Arnhem