Volledig scherm
Sinterklaasintocht in Heelsum in 2018. © Gerard Burgers

Piet blijft in de meeste dorpen van Rheden en Renkum zwart

RHEDEN/RENKUM - Bij de intochten in de gemeenten Rheden en Renkum blijven de pieten zo goed als overal zwart. Alleen in Wolfheze en Ellecom worden roetveegpieten verwacht. Of ze in Velp zullen komen, is nog de vraag. 

De sponsorende winkeliersvereniging in Velp heeft om roetveegpieten gevraagd, maar het sinterklaascomité stelt niemand te kunnen vinden die zich met vegen wil laten schminken.

Overleg

Quote

Alleen Wolfheze gaat dit jaar wel voor roetveeg­pie­ten

De keuze voor (in de meeste gevallen) zwart in Renkum is de uitkomst van een overleg tussen burgemeester Schaap en de vijf organiserende comités. Aanleiding voor het gesprek waren vragen van GroenLinks over roetveegpiet. De gemeente laat het echter aan de comités zelf over welke kleur piet heeft, zo bleek tijdens het overleg.

,,Burgemeester Schaap wilde vooral weten hoe we erin stonden, en of we bedreigingen hadden gehad. Volgens mij was het bezorgdheid”, laat Dennis van de Peppel van het Renkums intochtcomité weten. Vooralsnog blijft piet in Renkum zwart, net als en Doorwerth/Heveadorp en Oosterbeek. In Heelsum zijn de pieten bruin. Alleen Wolfheze gaat dit jaar wel voor roetveegpieten.

Herkenbaarheid

Een belangrijk argument om vast te houden aan Zwarte Piet is herkenbaarheid, zo laten de comités weten. ,,We hebben alleen pieten die uit het dorp komen", meldt Bas van der Heijden van de intocht Oosterbeek. Mochten er pieten zijn die van buiten komen, dan laat het comité het aan de piet zelf over om te kiezen voor roetvegen of zwart.

In Ellecom zullen drie van de zes pieten met roetvegen worden geschminkt, vertelt Anne Wil Boesveld van het plaatselijke comité. ,,Drie Ellecommers laten zich traditioneel donker schminken. De drie roetveegpieten komen uit dorpen hier in de buurt, want je wilt het niet hebben dat kinderen de pieten herkennen. Wij volgen het Sinterklaasjournaal.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem