Volledig scherm
Dansles op de locatie Kempenaer van de Pieter de Jongschool. © Marina Popova

Pieter de Jongschool uit Arnhem krijgt nog één jaar om te verbeteren

ARNHEM - De Pieter de Jongschool in de Arnhemse wijk Rijkerswoerd heeft één jaar de tijd om haar onderwijs aan de  locatie Kempenaer te verbeteren, anders krijgt de basisschool mogelijk minder of geen geld meer van het Rijk. 

De school is als zeer zwak aangemerkt, omdat leerlingen al jaren ver onder de maat presteren. Het bestuur en de school zijn te laat gaan onderzoeken wat hiervan de oorzaken zijn, zegt de inspectie van het onderwijs. 

Een deel van de docenten is volgens de inspecteurs niet in staat de leerlingen goed les te geven. Er is weinig interactie met de leerlingen en geen passend onderwijs op de verschillende niveaus in één klas. Docenten hebben dit schooljaar gewerkt aan lesgeven volgens een ‘didactisch lesmodel’, maar daarvan ziet de inspectie in de lessen amper iets terug. 

Al jaren geen functioneringsgesprekken

Docenten hebben al jaren geen functioneringsgesprekken gehad met het bestuur, waardoor er geen aandacht was voor ontwikkeling en begeleiding van de leraren, zo is te lezen in het kwaliteitsonderzoek van de inspectie van onderwijs. 

Het verbetertraject dat de interim-directeur in september 2018 al inzette, heeft tot weinig verbeteringen geleid. De leraren op de school vinden het verbetertraject te ambitieus en te veel. 

Bestuur erkent de kritiek

Het bestuur van de Pieter de Jongschool herkent zich in het beeld van de inspectie. ,,Het rapport van de inspectie geeft een herkenbaar beeld van de situatie van onze school. Als recent aangetreden bestuur hebben wij ook geconstateerd dat de resultaten van het onderwijs op de locatie Kempenaer onvoldoende zijn. Daarom hebben wij een jaar geleden een verbeterplan opgesteld. De uitwerking hiervan is nog niet goed zichtbaar schrijft de inspectie, daarom zullen we onze aanpak van het verbeterplan intensiveren en op basis van de aanbevelingen in het inspectierapport waar nodig aanscherpen.” 

Als er aan het einde van 2019 geen verbetering zichtbaar is, meldt de inspectie dit aan Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs. Zij kan de financiering aan de school inhouden of beëindigen. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. PREMIUM
    Column

    Leg je als Arnhemmer het uitgaansle­ven langs de meetlat met een Nijmege­naar, ben je vlug uitgeluld

    Als een boer met kiespijn stond ik in 2007 tussen uitzinnige klasgenoten met mijn communicatiediploma, behaald na vier jaar op de Hoge School in Arnhem. Mijn klasgenoten, net als ik gekleed in een belachelijke toga, vierden hun bachelordiploma alsof ze een Nederlandse voetbalclub waren die zich kwalificeerde voor de lucratieve Champions League. Eindelijk konden ze het armoedige studentenbestaan van zich afschudden. De weide wereld in, werken, een leaseauto rijden, een huis kopen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem