Volledig scherm
Het opdelen van panden in kamers geeft in het Spijkerkwartier verschillende vormen van overlast, zoals van fietsen die soms de doorgang op de stoep belemmeren. © Erik van 't Hullenaar

Plan aanpak verkamering in Arnhem eind dit jaar

ARNHEM - De gemeente Arnhem wil via een speciaal bestemmingsplan voor de hele stad regelen dat het opdelen van woningen in kamers alleen nog kan als de leefbaarheid in een buurt er niet door wordt aangetast. 

Wethouder van Wonen Ronald Paping heeft de gemeenteraad woensdagavond laten weten dat hij eind dit jaar met een voorstel komt.

De raad praatte op initiatief van D66, ChristenUnie en PvdA voor de derde keer over de vraag hoe het probleem van de verkamering van woningen in de stad tegen te gaan.

Gezinnen ontvluchten wijk

Met name in een wijk als het Spijkerkwartier is het aantal panden waar kamers worden verhuurd de afgelopen jaren zo toegenomen dat de leefbaarheid er onder druk staat.

Het leidt er toe dat nieuwe verbouwingsactiviteiten met argusogen worden gadegeslagen door buurtbewoners en dat gezinnen zich niet meer thuis voelen in de wijk en naar elders verhuizen.

Alleen in een deel van het centrum geldt nu al dat de gemeente een vergunning voor kamerverhuur kan weigeren als iemand meer dan vier personen wil huisvesten en als dit tot onaanvaardbare overlast zou leiden.

 In de rest van de stad heb je momenteel geen vergunning nodig als je kamers wil verhuren. Wel moet je de gemeente inseinen als  het er meer dan vijf zijn. Dan moet je namelijk aan aanvullende brandveiligheidseisen voldoen.

Voorwaarden voor nieuwkomers

Paping hoopt de gemeenteraad eind dit jaar een voorstel te doen om de greep op de kamerverhuur te verstevigen via een facet-bestemmingsplan waarin voorwaarden aan dit soort bewoning worden gesteld.

Aan nieuwkomers die kamers willen verhuren in een pand kan dan toestemming worden geweigerd als ze daar niet aan voldoen.

Bestaande kamerverhuurders zullen volgens Paping niet  onder dat  nieuwe regiem kunnen vallen omdat dit juridische consequenties voor de gemeente zou kunnen hebben, met mogelijk financiële claims.  

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem