Volledig scherm
Stadstheater Arnhem aan het Koningsplein in het centrum van de stad. © DG

Plan voor vernieuwing Stadstheater Arnhem begin volgend jaar

ARNHEM - Voor de gezamenlijke huisvesting van het Stadstheater Arnhem, dansgezelschap Introdans en Toneelgroep Oostpool moet het eerste kwartaal van volgend jaar een plan op tafel liggen.

Wethouder van Cultuur Hans de Vroome heeft dat gisteravond laten weten aan de Arnhemse gemeenteraad, toen die de gemeentebegroting voor het komende jaar besprak. Onder andere de raadsfractie van zijn eigen partij, D66, dringt aan op spoed omdat de huidige staat van het stadstheater al lang niet meer als adequaat wordt gezien. 

Investering 32 miljoen

Drie jaar geleden al werd vastgesteld dat de gemeente een investering van 32 miljoen euro moet doen in een nieuwe accommodatie aan het Koningsplein, waarin Stadstheater Arnhem, Introdans en Oostpool de krachten kunnen bundelen. Dat bedrag zou dan komen bovenop de 11 miljoen euro die al apart was gezet voor de renovatie van de schouwburg.

Fractievoorzitter Gerrie Elfrink van oppositiepartij SP probeerde gisteravond met een motie af te dwingen dat het te investeren bedrag fors wordt verlaagd. Volgens Elfrink zou het college van burgemeester en wethouders zelfs aansturen op een extra injectie van circa 45 miljoen euro bovenop de al gereserveerde 11 miljoen, maar dat sprak De Vroome tegen. 

Onvoldoende steun voor SP

De SP-leider vindt hoe dan ook 16 miljoen euro wel genoeg en wilde de raad laten uitspreken dat eventuele tegenvallers bij de bouw niet ten koste van de zorg mogen gaan, maar dat het extra geld maar via belastingen bij pandeigenaren en vastgoedmagnaten moet worden gehaald. Het voorstel kreeg echter onvoldoende steun.

De meerderheid in de gemeenteraad wil eerst zien waar De Vroome begin volgend jaar mee komt. Op basis daarvan kan dan worden besproken tegen welke prijs de culturele instellingen aan betere accommodatie kunnen worden geholpen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem