Politicus in de dop Noah (18) zat al aan tafel met Rutte: ‘Mbo'ers zijn de ruggengraat van de samenleving’
ARNHEM - Een paar weken geleden discussieerde Noah Hajji (18) met Mark Rutte over onderwijs. Nee, aan ambitie heeft de Arnhemse student geen gebrek. Als nieuwe voorzitter van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) gaat hij zich inzetten voor mbo-studenten. Zijn toverwoord: kansengelijkheid.
,,Geïnteresseerd, leergierig en praatgraag.” Zo omschrijft Noah Hajji zich in drie woorden. Wanneer je hem spreekt, merk je dat hij naast praatgraag ook welbespraakt is.
De jongeling weet goed wat hij wil, kiest zijn woorden zorgvuldig en deinst niet terug voor discussie. Een politicus in de dop, met gepaste idealen. ,,Ik zet mij in voor een wereld waar niemand zich druk hoeft te maken om zijn of haar basisbehoeften.”
,,We leven hier in Nederland met 17 miljoen mensen en hebben het vrij goed. Wij Nederlanders beoordelen ons geluksniveau ook vrij hoog. Maar dat is niet overal op de deze wereld zo. Ik ben altijd heel erg bezig met internationale problematiek, het aanpakken daarvan en het opstarten van projecten die daaromheen. Ik kijk verder dan mijn neus lang is. Dat wil ik ook als voorzitter van JOB doen.”
Wat deed jij aan tafel met Rutte?
,,Ik was daar met Coalitie Y, een belangenorganisatie voor jongereninspraak. Het was een gesprek met Mark Rutte en zijn ministers over onderwijs en inkomenspositie, en het effect van corona daarop. Ik vertegenwoordigde daar het mbo namens JOB.”
Wat is JOB?
,,JOB is de belangenvereniging voor alle mbo-studenten in Nederland. Wij zijn de stem van de studenten. Met onze tweejaarlijkse JOB-monitor peilen wij de actuele kwesties die spelen onder hen en we pakken de landelijke problematiek in het mbo-onderwijs aan.”
Wat zijn de drie belangrijkste beleidspunten van het bestuur?
,,Kansengelijkheid, eerlijke compensatie en het monitoren van de gevolgen van corona.”
Kansengelijkheid?
,,We gaan ons bezighouden met het maatschappelijke racisme- en discriminatiedebat. Op het mbo hebben we veel te maken met stagediscriminatie, dat willen we uitroeien. Het is überhaupt al moeilijk om een stage te vinden, maar als student met een niet-Nederlandse naam of achtergrond al helemaal. Dat bleek ook uit een experiment dat ik vorig jaar deed.”
,,Ik heb tien sollicitatiebrieven naar stagebedrijven gestuurd met de naam van mijn Marokkaans-Algerijnse vader, Hajji, en tien met de naam van mijn moeder, Overvest. Het verschil: 2 reacties tegenover 8 reacties. Afwijzingen die ik als Noah Overvest ontving werden bovendien veel beter en vriendelijker onderbouwd.”
Of je nou Jeffrey of Noah heet, daarover mag je als student een mening hebben. Wij vormen immers de ruggengraat van de maatschappij
Noah Hajji
Vind jij dat mbo’ers eenzelfde stagevergoeding verdienen als hogeropgeleiden?
,,Ik ben van mening dat een universitair student een hele waardevolle bijdrage aan een bedrijf kan leveren op gebieden waarop mbo-studenten dat niet kunnen doen. Maar dat geldt natuurlijk ook andersom.”
,,Je moet de vergoeding niet koppelen aan het niveau van de stagiair, maar aan het aantal uur dat hij of zij draait en aan de opdrachten die hij of zij krijgt. Tussen het hoger onderwijs en mbo heb je namelijk niet te maken met een intelligentieverschil, maar meer met een verschil in onderwijs.”
Er bestaat een stigma dat een mbo-er een oorbel en een petje draagt, Red Bull drinkt en graag aan scooters sleutelt.
,,Dat stigma is achterhaald en eigenlijk grotendeels verdwenen. Het mbo wordt meer en meer serieus genomen. Daardoor kunnen we ons focussen op de werkelijke problematiek. En of je nou Jeffrey of Noah heet, daarover mag je als student een mening hebben. Wij vormen immers de ruggengraat van de maatschappij.”
Maak jij je zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor die ruggengraat?
,,Om eerlijk te zijn: best wel. Het omschakelen naar online onderwijs is een enorme krachttoer, omdat praktisch onderwijs staat centraal in het mbo. Dat praktische onderwijs is deels weggevallen en bij de transitie naar nieuwe lesvormen zijn nauwelijks studenten betrokken.”
,,Dat maakt dat wij ons behoorlijk zorgen maken over de kwaliteit van het afstandsonderwijs dat ook na de zomer de boventoon zal voeren. Bovendien gaan er 13.000 leer- en stageplekken weggevallen. Bovenop de tekorten die er al zijn. Het kan dus niet anders dat leerlingen achterstanden hebben opgebouwd of gaan opbouwen. En zo niet, dan is er de angst dat een diploma uit ‘het coronajaar’ weinig waard zal zijn door het gemis van praktische skills.”
Waar zie jij jezelf over 20 jaar? Spreken we dan van het kabinet Hajji-1?
,,Misschien wel. Ik streef naar een positie waarin ik niet alleen mezelf dien, maar ook anderen kan dienen. Ik wil later niet werken om mijn salarisstrookje te vullen, maar vooral om de maatschappij vooruit te helpen. Dat kan zomaar vanuit het Torentje zijn.”
Noah Hajji (18) werd in 2002 geboren in Arnhem. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar Duiven. Halverwege zijn middelbare schooltijd op het Titus Brandsma college in Velp kwam hij weer terug naar Arnhem. Noah heeft sinds 2016 een vriendin, studeert Human Technology aan het Rijn IJssel en woont afwisselend bij zijn moeder in Arnhem-Noord en zijn vader in Schuytgraaf.
Zijn grote passies zijn maatschappelijke problematiek en medenzeggenschap. Daarmee hield hij zich achtereenvolgens bezig bij de politieke partij Code Oranje, de Liemerse stichting HOPE XXL en de studentenraad van het Rijn IJssel. Sinds kort is hij voorzitter van JOB.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer