Politie laat boeren voorlopig ongestraft met trekker op snelweg: ‘Focus ligt op veiligheid’

ARNHEM - Boeren die met hun trekker bij wijze van protest de snelweg op rijden, hoeven niet bang te zijn voor een bekeuring. ,,Voor de politie staat de veiligheid voorop", stelt een politiewoordvoerder. ,,Daar ligt onze focus, niet op verbaliseren.”

Tractoren mogen, door hun lage snelheid, eigenlijk niet op de snelweg rijden. Toch doen ze dat de laatste weken geregeld: uit protest tegen de nieuwe stikstofregels gaan boeren massaal de straat op. 

Extra motorrijders

Volledig scherm
Tractoren op de snelweg bij Arnhem blokkeren de weg voor de snelbus. © DG

En zo reden er bijvoorbeeld vandaag rijen trekkers op de snelwegen rond Arnhem. ,,Per situatie maken we de inschatting hoe we het veilig kunnen houden of kunnen maken", stelt de woordvoerder.

,,We hebben in ieder geval extra motorrijders ingezet en met Rijkswaterstaat overlegd over de veiligheid op de snelweg. Op sommige plekken werd de snelheid op de borden boven de weg aangepast.”

Geen enkele bekeuring

Bij zijn weten is er geen enkele bekeuring uitgedeeld wegens het ongeoorloofd rijden op de snelweg met een tractor. Of morgen, als boeren uit heel het land naar Den Haag trekken, het bonnenboekje ook op zak blijft? 

,,We zijn nog bezig met de voorbereiding van aanstaande woensdag. We voeren in dat kader overleg met betrokken partijen, om demonstraties en de rit naar zo’n demonstratie zo veilig mogelijk te laten verlopen. Over ons optreden aanstaande woensdag kunnen we nog geen uitspraken doen.”

Bekijk hieronder beelden van Arnhemse boeren die per tractor gingen protesteren. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem