Volledig scherm
Separeercel van ProPersona, nagespeelde situatie met vlnr medewerksters Eefje en Marlies. © Marc Pluim

Pro Persona gaat opnameduur voor volwassenen met psychiatrische aandoeningen verkorten

ARNHEM - Directeur Piet van der Zandt van Pro Persona in Arnhem heeft goede hoop dat zijn GGZ-instelling (geestelijke gezondheidszorg) volgend jaar de opnameduur in de kliniek voor volwassenen terug kan brengen. Pro Persona mikt op 30 dagen. Nu is dat nog gemiddeld 50 dagen.

,,Daardoor wordt de doorstroming groter en kunnen we jaarlijks meer patiënten opnemen", zegt Van der Zandt.

Zorgzwaarte

Volgend jaar wordt de gesloten afdeling De Braamberg voor volwassenen aan de Wagnerlaan omgevormd tot een high intensive care (hic). De zorgzwaarte neemt hiertoe toe. De kliniek komt als gevolg hiervan in een andere categorie waardoor Pro Persona meer personeel kan aanstellen. Het aantal speciaal hiervoor opgeleide verpleegkundigen neemt toe van 35 tot 45. Daardoor kan Pro Persona patiëntvriendelijker en veiliger werken.

,,Indien een crisissituatie dat vereist, kunnen we bijna alle patiënten één op één begeleiden en kalmeren. Waardoor we voorkomen dat de boel uit de hand loopt als een patiënt opeens buiten zinnen raakt. Ook kunnen we straks in de avond- of nachtelijke uren snel opschalen als dat nodig is’’, zegt zorgmanager Roland van Rooij van de kliniek in Arnhem.

Sneller herstel 

De nieuwe intensieve en meer persoonsgerichte aanpak moet een sneller herstel bevorderen. ,,Thuis moeten ze beter worden. Met ondersteuning van thuiszorg en onze teams die in de wijken actief zijn’’, zegt Van der Zandt. 

Het gaat in de kliniek om patiënten die agressief kunnen zijn. Ze vallen anderen aan en moeten tijdelijk worden gescheiden van de rest. Er zitten patiënten bij die paranoïde zijn. Soms hebben ze zelfmoordneigingen of kampen met psychoses en angstaanvallen. Ook kan het gaan om verwarde mensen, die wilsonbekwaam zijn of psychiatrische stoornissen hebben.

Tuin

Twee separeercellen worden volgend jaar vervangen door extra beveiligde kamers (ebk's). ,,Daardoor wordt contact tussen verpleegkundige en patiënt, die door diens gedrag van de anderen moet worden afgezonderd, mogelijk. Dat komt de behandeling en het herstel ten goede’’, zegt Van Rooij.

Nieuw is ook dat patiënten op een high intensive care onder toezicht uit de extra beveiligde kamer mogen. Om bijvoorbeeld even in de tuin te wandelen of te sporten. Ze blijven niet 24 uur per dag opgesloten.

De huidige kliniek (39 bedden) kent behalve twee separeercellen ook één kamer voor intensieve zorg. Daar komen er twee van bij. Die zijn ook bestemd voor patiënten die een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving, maar zij hoeven niet in een ebk. Door intensieve begeleiding hopen de verpleegkundigen het acute gevaar af te wenden, waardoor de patiënt niet naar de ebk hoeft te verhuizen.

Volledig scherm
Separeercel van ProPersona. © Marc Pluim
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem