Volledig scherm
Een enkele jaren geleden gemaakt beeld van het nieuwe zwembad in Velp. Het plan wordt inmiddels aangepast: er komt ook een doelgroepenbad bij. © PR

Procedure van sportschool-eigenaar tegen zwembad Velp treft geen doel

VELP - Eigenaar Lex Hendriks van sportschool Jagyba heeft een vergeefse poging gedaan om het bestemmingsplan, dat de bouw van een nieuwe zwembad in Velp mogelijk maakt,  onderuit te halen. De Raad van State heeft hem in het ongelijk gesteld. Wel moet één artikel anders worden geformuleerd.

Hendriks heeft zelf vijf jaar samen met de gemeente Rheden, zwemclub PFC en ROC A12 (tegenwoordig Astrum College) aan de voorbereiding van het nieuwe bad gewerkt. Het zou naast zijn sportschool komen en zijn klanten zouden er gebruik van kunnen maken. Maar in december 2014 trok hij zich plotseling terug. Naar zijn zeggen vooral uit wrevel over de opstelling van de gemeente, die hem door aanvullende eisen op steeds hogere kosten zou hebben gejaagd. 

Aangevochten

Hendriks heeft bij de Raad van State het bestemmingsplan voor het nieuwe zwembad aangevochten op een aantal punten. Hij zegt dat niet uit rancune te hebben gedaan, maar omdat hij het niet eens is met de opzet van het nieuwe zwembad. 

Zo stelt hij dat het nieuwe zwembad ten onrechte geen verbinding krijgt met zijn sportschool, terwijl dit in het verleden wel is vastgelegd in een intentieovereenkomst. Maar de Raad van State gaat hierin niet mee: doordat Hendriks zich heeft teruggetrokken, is de overeenkomst nooit ondertekend.

Meer parkeerplaatsen

Hendriks meent ook dat er bij het zwembad meer parkeerplaatsen moeten komen, omdat er bij het bad ook een speeltuin komt. Maar de Raad van State stelt dat deze speeltuin bestemd is voor kinderen uit de buurt en dus geen extra parkeerdruk creëert. Bovendien zijn er voldoende parkeerplaatsen bij het Astrum College, bij de oude Dumpel en bij Jagyba zelf.

Hendriks voert ook aan dat zijn sportschool haar zichtlocatie door de komst van het zwembad verliest en dat zijn klanten niet meer gebruik kunnen maken van een grasveld naast de school. In beide verwijten gaat de Raad van State niet mee. 

Detail

Het enige waar Hendriks gelijk in krijgt, is een onbelangrijk detail: de aanleg van de speeltuin is op onjuiste wijze in het bestemmingsplan opgenomen. Maar dit kan zonder enige moeite worden goedgemaakt. Wel moet Rheden daarom Hendriks’ proceskosten betalen. Maar de gemeente kan gewoon door met het zwembad, waarvan de bouw volgend jaar moet beginnen. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem