Volledig scherm
PREMIUM
Richard Meijers (links) bij de overweg met op de achtergrond zijn huis. Zijn buurman Christiaan Henny (rechts) is niet de buurman die Meijers de gang over zijn land weigert. Hij woont aan deze kant van de spoorlijn en heeft als veiligheidsmaatregel zelf maar een hekje gemaakt. © Gerard Burgers

ProRail moet in Rheden nog negen onbewaakte overwegen opruimen

RHEDEN - Richard Meijers en Gert-Jan Dorenbos reden altijd over het zandpad van hun buren, als ze van hun erf in het Spankerense buitengebied naar de bewoonde wereld wilden gaan. Nu moeten ze over een onbewaakte spoorwegovergang.

Volledig scherm
Klik om de kaart te vergroten. © DG

Waarom? De nieuwe buren wilden niet dat ze nog langer over het zandpad reden. Zo ziet de praktijk van ProRail eruit, het spoorbedrijf dat van alle onbewaakte overwegen in Nederland afwil. 

Zou het de overweg tussen Spankeren en Leuvenheim sluiten, dan kunnen Meijers en Dorenbos alleen nog met een helikopter van hun land. Want niemand kan hun buren dwingen hen over hun pad te laten gaan. Wat moet ProRail doen?

Kampioen
Gelderland en Overijssel zijn de provincies met de meeste van dergelijke spoorwegovergangen. In Overijssel is Hof van Twente met twaalf overwegen kampioen, in Gelderland Rheden met negen. Zo goed als altijd ligt de zaak gecompliceerd: boeren die naar hun weilanden willen, een pad dat bij veel wandelaars in gebruik is. 

ProRail is over alle negen Rhedense overwegen met de gebruikers in gesprek. Het idee is in 2020 in één keer zoveel mogelijk overwegen tegelijk aan te pakken. Een overzicht:

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem