Volledig scherm
Foto van een protestbord tegen de ontsluiting van winkelcentrum Presikhaaf. © Bram Derix

Raad van State: uitrit bij winkels Presikhaaf mag er komen

DEN HAAG/ARNHEM – Een omstreden uitrit bij winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem mag er toch komen. De Raad van State ziet geen problemen als de ontsluiting wordt aangelegd. Daarmee lijkt een einde gekomen aan een kwestie die zich al meer dan 7 jaar voortsleepte.

Omwonenden van het winkelcentrum streden al die tijd tegen de inrit van het Gildemeestersplein bij de Lange Wal. De uitrit is nu met een hoop puin tijdelijk geblokkeerd, maar mag nu toch geopend worden. De Raad ziet daar geen onaanvaardbare problemen in. 

Ingrijpende verbouwing

Ontwikkelaar Wereldhave, de eigenaar van het winkelcentrum, heeft een ingrijpende verbouwing doorgevoerd waarbij de supermarkten Aldi en Albert Heijn aan de kant van het Gildemeestersplein zijn gekomen. Het zwaartepunt van het hele winkelcentrum is daardoor naar deze kant verschoven. 

Quote

Als er straks chaos of, nog erger, ongevallen voorkomen dan weten we in ieder geval wie dat had kunnen voorkomen

Daarmee is een tweede ontsluiting van het parkeerterrein noodzakelijk en is de keuze voor heropening van de in- en uitrit bij de Lange Wal de meest logische. Volgens de Raad valt het allemaal wel mee met de gevreesde verkeersoverlast en -ongelukken.

Nieuw advies van politie niet nodig

In ieder geval vindt het hoogste bestuursrechtscollege het niet nodig dat de gemeente opnieuw advies vraagt aan de politie over de verkeersveiligheid van de geplande in- en uitrit. In 2012 adviseerde de politie om de toenmalige zuidelijke inrit te sluiten vanwege de vele ongelukken die daar gebeurden. Maar de Raad stelt vast dat de situatie op de Lange Wal door een aantal verkeersmaatregelen intussen is gewijzigd en dat het daardoor veiliger is geworden. 

Er zijn aanliggende fietspaden en een vrije busbaan aangelegd. Verder is het paviljoen gesloopt waardoor de nieuwe inrit verder van de kruising Lange Wal en Lange Water komt te liggen. Kortom, de Raad van State ziet geen dwingende redenen om de zuidelijke inrit af te schieten. Ook vindt hij het niet nodig dat de gemeente Arnhem nog nader onderzoek doet. 

Teleurgesteld maar niet verrast

De uitspraak betekent een tegenvaller voor de omwonenden. Zij vrezen met veel meer verkeersoverlast te maken te krijgen als de inrit open gaat. Buurtbewoner Bram Derix laat weten teleurgesteld maar niet verrast te zijn. Hij zegt trots te zijn dat hij niet is ingegaan op verzoeken van Ahold en Wereldhave om het ingediende beroep met geld af te kopen.

 ,,Als er straks chaos of, nog erger, ongevallen voorkomen dan weten we in ieder geval wie dat had kunnen voorkomen. Geld is voor de grote bedrijven duidelijk belangrijker dan verkeersveiligheid van hun klanten en omwonenden. “

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem