Rapport: nieuwe kazerne op vliegbasis Deelen beste optie
ARNHEM - De verplaatsing van de Oranjekazerne naar de militaire vliegbasis Deelen in Schaarsbergen is een historische kans voor Defensie, Arnhem én de Zuid-Veluwe.
Dat staat in een recent rapport, officieel een ‘gebiedsverkenning’, in opdracht van het ministerie van Defensie. Dat heeft het Rijksvastgoedbedrijf gevraagd de meest vergaande, maar ook meest veelbelovende scenario’s voor een nieuwe kazerne uit te werken. De oude kazerne is verouderd en moet vervangen worden. Ook belanghebbende partijen, zoals de gemeenten Arnhem en Ede en de provincie Gelderland, zijn bij het onderzoek betrokken geweest.
Een nieuwe kazerne op vliegbasis Deelen maakt ook de weg vrij om de terreinen en gebouwen van de huidige Oranjekazerne in een gebied van 200 hectare (300 voetbalvelden) terug te geven aan de maatschappij en de natuur. Dat is, aldus het rapport, winst voor toerisme, recreatie, cultuur en natuur.
Kilometers hekwerk weg
Door kilometers hekwerk weg te halen, kan bijvoorbeeld een bredere ecologische verbinding (wildroute) ontstaan tussen het Nationaal Park Veluwezoom en Wolfhezer Heide en Planken Wambuis.
De beste optie is, aldus het rapport, om een nieuwe, compacte en toekomstbestendige kazerne (100 hectare) ten zuiden van de vliegbasis, grenzend aan het Nationaal Park De Hoge Veluwe, te bouwen. In dat gebied is 75 hectare extra beschikbaar voor uitbreiding. Vlakbij is ook nog ruimte voor een nieuw oefenterrein en een nieuwe munitieopslag.
Dan ontstaat een concentratie van luchtmacht en landmacht in één aaneengesloten gebied ten noorden van de Koningsweg in Schaarsbergen. In Schaarsbergen zijn 3000 tot 3500 Defensie-medewerkers van de 11e Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikopter Commando gelegerd.
Sleutelrol voor Arnhem
Of de nieuwe kazerne op de gewenste plek kan komen, hangt van de gemeente Arnhem af. Arnhem is de eigenaar van het grondgebied. Het gemeentebestuur verklaart hierover nog geen standpunt te willen innemen. Ze wil te zijner tijd een ‘integrale belangenafweging’ maken.
Defensie wil vóór 2042 haar vastgoed klaar voor de toekomst maken. Het nieuwe kabinet Rutte IV moet nog beslissen hoeveel geld het daarvoor beschikbaar wil stellen. De renovatie of nieuwbouw van de Oranjekazerne is hoe dan ook een megaproject. Ter illustratie: de transformatie van Bernardkazerne in Amersfoort kost maximaal 500 miljoen euro.
Grootste rijksmonument van Nederland
De militaire gebouwen in het ‘Cluster Schaarsbergen’ (Oranjekazerne, Groot Heidekamp, Klein Heidekamp en Duivelsberg) zijn verouderd en liggen versnipperd in een groot gebied. Het is ook het grootste rijksmonument van Nederland. Alleen al op Defensiegrond zijn 150 monumentale gebouwen van de voormalige Duitse vliegbasis Fliegerhorst Deelen uit de Tweede Wereldoorlog.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
Weinig meer te merken van de chaos die een dag eerder op het spoor heerste: treinen rijden op tijd
ARNHEM - De trein op station Wolfheze nadert op de minuut nauwkeurig. Op vrijdagmorgen net na zeven uur is weinig te merken van de chaos die een dag eerder op het spoor ontstond nadat noodweer over Nederland trok. -
PREMIUM
Omdat ik andere wezens ook hun vrijheid gun, is een baasje het laatste wat ik wil zijn
,,Het loopt dood hoor”, zei de in korte broek wandelende man. Uit nieuwsgierigheid fietste ik de Waterberg op, naast het Openluchtmuseum, tegenover Moscowa. ,,Waar loopt u naartoe dan?”, vroeg ik. ,,Er is daar een hondentraining”, antwoordde de man. ,,Eigenlijk is het vandaag te warm voor honden.” -
PREMIUM
Zomerfestival Park Open gaat door, maar gratis toegang zit er na corona echt niet meer in
ARNHEM - Park Open gooit het roer om. Het Arnhemse zondagmiddagfestival dat tientallen jaren alles uit de kast haalde om maar geen entree te hoeven heffen, is niet langer gratis. Bezoekers van de vier edities die deze zomer in Park Sonsbeek staan gepland, betalen 4,15 euro voor een kaartje. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
PREMIUMmet video
Hendrik (86) uit Arnhem wil de oudste, fitte krantenbezorger van Nederland zijn: ‘Vooral niet slenteren’
ARNHEM Hendrik Tahapary is met 86 jaar de oudste krantenbezorger van De Gelderlander. Hij peinst er niet over om te stoppen. ,,Ik geniet ervan. Het is goed voor mijn conditie en voor mijn geheugen. Ouderen moeten in beweging blijven.” Hij hoopt dat hij ooit uitgeroepen wordt tot oudste krantenbezorger van het land. ,,Dan ben ik kampioen en sla ik mezelf stiekem op de borst.” -
PREMIUM
Bereid je voor op files in Arnhem: John Frostbrug weken dicht, werkzaamheden aan Airborneplein
ARNHEM - Weggebruikers in Arnhem staat een hete zomer te wachten. De John Frostbrug wordt voor groot onderhoud tijdens de schoolvakanties zeven weken lang afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Tijdens die klus wordt ook het drukke Airborneplein in het hart van de stad onder handen genomen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
In samenwerking met indebuurt Arnhem