Revalidatiecentrum Klimmendaal aan de Heijenoordseweg in Arnhem.
Volledig scherm
Revalidatiecentrum Klimmendaal aan de Heijenoordseweg in Arnhem. © Hans Broekhuizen

Revalidatiecentrum Klimmendaal kan zestig ziekenhuispatiënten overnemen

ARNHEM - Klimmendaal Revalidatiespecialisten in Arnhem is bereid, mocht de nood aan de man zijn, patiënten van ziekenhuizen in de regio over te nemen. Overleg hierover is gaande.

Het gaat om in totaal zestig patiënten die Klimmendaal in zijn revalidatiecentra in Arnhem en Apeldoorn kan opnemen. Het type patiënt kan heel breed zijn, zolang patiënten niet besmet zijn met het coronavirus. 

Woordvoerder Barbara van der Velden van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem spreekt van ‘een heel mooi en sympathiek aanbod'. ,,We zijn de mogelijkheden aan het verkennen. Een van de zaken waarnaar we moeten kijken, is de bemensing. Het personeel van Klimmendaal is anders geëquipeerd als dat van ons. Ook heeft Klimmendaal geen zuurstofapparatuur.” 

Klimmendaal heeft capaciteit over

Klimmendaal, met vestigingen in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen, heeft op dit moment capaciteit over. Als gevolg van de maatregelen in het kader van de coronacrisis komt nog maar 30 tot 40 procent van de patiënten naar de diverse locaties. Het gaat zowel om poliklinische- (na een behandeling weer naar huis) als klinische patiënten (volledige opname).

Rijnstate ‘vrij vol’

Daarentegen is Rijnstate op dit moment ‘vrij vol’. Van der Velden: ,,Het aanbod van Klimmendaal kan nog goed van pas komen. Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen verdeelt de coronapatiënten. Mogelijk krijgen we er nog wat meer. Op dit moment - vrijdagmiddag - hebben we 55 patiënten opgenomen die positief hebben getest op corona en daarnaast hebben we nog 14 coronapatiënten op de Intensive Care.” 

Drie van de coronapatiënten komen uit Brabant. 

Klimmendaal handelt veel telefonisch af

Bij Klimmendaal worden alle poliklinische afspraken en behandelingen op dit moment bij voorkeur telefonisch afgehandeld. Thuisbezoek en fysieke afspraken in het revalidatiecentrum vinden alleen plaats als het medisch noodzakelijk is. Groepsbehandelingen zijn voorlopig stopgezet.

Maximaal één begeleider

Voor afspraken die om medische redenen toch doorgang vinden in het revalidatiecentrum geldt dat per patiënt maximaal één begeleider mee mag komen. Het aantal bezoekers is ook teruggeschroefd naar één per dag. Vanuit ziekenhuizen worden, nu nog, alleen patiënten opgenomen in overleg met de revalidatiearts van de kliniek. Maar dat kan volgende week anders zijn als de ziekenhuizen in de regio overlopen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem