Eikenprocessierupsen op een eikenboom.
Volledig scherm
Eikenprocessierupsen op een eikenboom. © Vlinderstichting

Rheden voorkomt dubbelmeldingen eikenprocessierupsen met digitale kaart

DE STEEG - Inwoners van de gemeente Rheden die vanaf eind april eikenprocessierupsen in een boom zien, kunnen die boom vermelden op een digitale kaart. Zij kunnen daar ook zien welke bomen al door anderen zijn aangemeld.

Met dit nieuwe systeem wil de gemeente dubbelmeldingen voorkomen. Vorig jaar kwamen op het gemeentehuis in De Steeg vijfhonderd telefoontjes binnen met meldingen van een eikenprocessierupsboom. 

Regelmatig kwam het voor dat de gemeente al weet had van de betreffende locatie. De digitale kaart is vanaf eind april te staan op de website van de gemeente.

Haartjes veroorzaken jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen

De overlast van de eikenprocessierups is te verwachten in mei en juni. De haartjes van de rups veroorzaken jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. Rheden neemt verschillende bestrijdingsmaatregelen. Medio april begint de gemeente met het bespuiten van eikenbomen. Komen er toch rupsen uit, wat zeker het geval zal zijn, dan worden ze door een gespecialiseerd bedrijf opgezogen en verbrand. 

Ook plaatst de gemeente nestkasten voor de koolmees en de pimpelmees, die de jonge rupsen eten. Inwoners kunnen meehelpen door zo’n nestkast op te hangen. De gemeente stelt hiervoor 100 nestkasten beschikbaar (aan te vragen via project@rheden.nl). 

Op landgoederen en in natuurgebieden worden eikenprocessierupsen niet altijd weggehaald. Wandelaars worden met borden gewaarschuwd.

In samenwerking met indebuurt Arnhem