Volledig scherm
Grinthuizen, de nieuwbouwwijk van het dorp Rheden, is een van de laatste nieuwe wijken die in de afgelopen jaren in de gemeente Rheden zijn gebouwd. © Gerard Burgers

Rheden zoekt plekken om te bouwen

DE STEEG - Rheden gaat onderzoeken waar in de gemeente nog woningen gebouwd kunnen worden. Daarbij moet ook bekeken worden of deze woningen een plek kunnen krijgen in of in de plaats van kantoren en andere bestaande panden.

Dit heeft de Rhedense gemeenteraad dinsdagavond tijdens de jaarlijkse begrotingsvergadering na een motie van de VVD besloten. 

In Rheden bestaat er grote behoefte aan nieuwe woningen, maar de de bouwmogelijkheden zijn vanwege de vele natuurgebieden beperkt. De behoefte alle mogelijkheden aan te grijpen, werd door zo goed als de hele raad gedeeld. Voor 1 maart 2019 moet het college de inventarisaties hebben uitgevoerd. Alleen D66 stemde tegen  de motie.

Bezuinigingen

De door het college voorbereide begroting, die een fiks aantal bezuinigingen in zich droeg, werd in zijn geheel door de raad overgenomen. De oppositiepartijen SP en GroenLinks deden wel drie kleine wijzigingsvoorstellen (geen onderzoek naar de wijziging van de naam van station Rheden in Rheden-Posbank, afschaffen van betaald parkeren in Velp, geen aanschaf van een verkeerscamera met nummerherkenning), maar alleen de derde oppositiepartij GPRB ging hierin mee. Deze maatregelen hadden nog eens ruim 2 ton bezuiniging opgeleverd.

De raad legde wel een aantal ambities vast. De hele raad stemde mee met het voorstel van de VVD om eigenaren van monumenten duurzaamheidsmaatregelen op hun bezit toe te staan. Ook de ambitie meer inwoners te verleiden tot actieve deelname aan amateur-kunstbeoefening (een voorstel van D66) haalde het met ieders instemming. Hetzelfde gold voor het voorstel van de VVD om de raad voortaan het laatste woord te geven over de financiering van concrete plannen die voortvloeien uit eerder vastgestelde algemene visies op de toekomst van de dorpen.  

Tegen

Alleen de drie oppositiepartijen stemden uiteindelijk tegen de begroting. SP-leider Jorine Dirks stelde dat de begroting onvoldoende inzichtelijk maakt hoe de gemeente er werkelijk voor staat en welke oplossingen op lange termijn beschikbaar zijn. 

In elk geval moet Rheden volgend jaar opnieuw 2 miljoen euro bezuinigen. En op termijn worden nieuwe kortingen op de Wet Maatschappelijke Voorzieningen verwacht. GroenLinks stemde tegen de begroting vanwege de late beschikbaarheid van de college-agenda, het stuk waarin het coalitieakkoord van VVD, CDA, D66, PvdA en ChristenUnie van afgelopen voorjaar in concrete maatregelen is uitgewerkt. GPRO stemde tegen de begroting omdat het college er geen meetbaar afrekeninstrument bij had geleverd. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem