Volledig scherm

Rhedense ambtenaren 'klikken' bij verdachte situaties

DE STEEG - Rhedense ambtenaren kunnen binnenkort via een app op hun smartphone 'klikken' als ze het gevoel hebben dat een situatie niet pluis is. De gemeente wil zo criminaliteit en fraude tegen gaan.

Rheden is de eerste gemeente in Oost-Nederland die gebruik maakt van de app 'Meld een vermoeden'. Werkt de app goed, dan wordt hij uitgerold over meer gemeenten en de politie. De gemeente en politie in Den Haag werken er al mee. Daar kwamen de eerste drie maanden 100 meldingen binnen van verdachte situaties. 

Onderwereld

,,Ambtenaren komen situaties tegen waarbij ze een gevoel hebben van 'hier klopt iets niet' of 'dit is te mooi om waar te zijn'. En in negen van de tien gevallen is dat ook zo’’, zegt een ambtenaar van de afdeling Veiligheid in Rheden. Het gaat volgens haar om vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. Als voorbeeld noemt ze witwassen. Maar ook uitkeringsfraude.

,,Iemand die een uitkering heeft en wel in een dikke BMW rijdt. Een woning waar wekenlang de rolluiken dicht zitten, terwijl het huis vol staat met camera's. Het kan natuurlijk dat de bewoners lang op vakantie zijn. Maar als we het gevoel hebben dat er iets aan de hand kan zijn, dan willen we dat uitzoeken.’’

In samenwerking met indebuurt Arnhem