Volledig scherm
Robbie Williams op zijn scootmobiel bij het Veteranen Inloophuis in Heelsum. © Rolf Hensel

Robbie Williams overleden, ex-Arnhemse dakloze na moeilijk leven rustig ingeslapen

videoHEELSUM/ARNHEM - De ex-Arnhemse dakloze Robbie Williams is deze week op 57-jarige leeftijd na een leven vol tegenslagen overleden. De Britse veteraan is in aanwezigheid van enkele bekenden rustig ingeslapen in zorgcentrum Mooi-Land in Doorwerth. Op zijn kist komt als eerbetoon aan zijn geboorteland de Britse vlag te liggen.

Williams woonde in 2017 zes maanden in een lekkende tent in een parkje vlakbij station Presikhaaf in Arnhem. Hij was toen een kwart eeuw in Nederland. Het grootste gedeelte was Williams dakloos. Hij had een waslijst aan medische klachten. Volgens vrienden viel hij langzaam uit elkaar.

Vorig jaar nam De Gelderlander een video op met Robbie Williams:

Hartritmestoornissen

Volledig scherm
Robbie Williams bij het Veteranen Inloophuis in Heelsum. © Erik van 't Hullenaar

Williams had jicht, waardoor hij moeilijk liep, maar ook hartritmestoornissen en her en der ontstekingen. De combinatie van aandoeningen is hem uiteindelijk fataal geworden. Een dag na een reportage in deze krant verhuisde Williams door tussenkomst van de goededoelenorganisatie The Royal British Legion Holland Branch naar het Veteranen Inloophuis in Heelsum.

Daar heeft Williams twee jaar gewoond. De laatste maanden ging het snel berg afwaarts, weet Ray Waller van de goededoelenorganisatie. Hij bezocht Williams geregeld. ,,De jicht bezorgde hem vreselijk veel pijn. En eigenlijk moesten zijn heupen worden vervangen, maar het lichaam was te zwak voor de ingreep. Daarom bleef hij de laatste tijd op zijn kamer. Hij had geen leven meer. Ondanks de goede zorg van het personeel van het Inloophuis, het bezoek dat hij kreeg en de alcohol en de tabak. Daar kon hij niet buiten.”

Scootmobiel

Het eerste jaar in Heelsum knapte Williams zienderogen op. Hij kreeg een uitkering van de gemeente en hij was dolblij met zijn scootmobiel. Daarmee reed hij dagelijks naar het bos en het centrum van Heelsum. 

,,Robbie kwam graag onder de mensen. Hij maakte met dorpsbewoners die hij tegenkwam een praatje, deed boodschappen en streek neer om een kop koffie te drinken. Dat leven beviel hem beter dan de tent in Arnhem, maar of hij echt gelukkig was? Ik weet het niet. Robbie toonde niet zijn snel zijn emoties. Zijn gevoelens hield hij voor zich. Maar ik weet zeker dat hij veel eerder was overleden als we hem niet uit zijn tent hadden gehaald.”

Beroemde zanger

Tijdens feesten in het Inloophuis was Williams van de partij. ,,Hij kon geen meter zingen, maar toch deed hij altijd een poging om in de voetstappen te treden van de beroemde zanger met dezelfde naam. Aan hem heeft Robbie ook zijn huidige naam te danken. Hij werd geboren als Malcolm Robert Williams. Maar werd al snel Robbie Williams genoemd.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem