Volledig scherm
Het gemeentehuis van Rozendaal. © Rolf Hensel

Rozendalers moeten hun woningen isoleren en zonnepanelen aanschaffen

ROZENDAAL – Voor windmolens en zonneparken is geen plek in Rozendaal. Dorpsbewoners moeten daarom zonnepanelen op het dak leggen en hun woning isoleren om een bijdrage te leveren aan het doel ‘Rozendaal energieneutraal in 2050’. Als de gemeenteraad instemt met het raadsvoorstel, komt er een subsidieregeling voor beide maatregelen. Bovendien steekt de gemeente extra financiën in de promotie van energiebesparing in Rozendaal.

De maatregelen staan in de nieuwe Uitvoeringsagenda Energietransitie van de gemeente. Rozendaal wil beginnen met maatregelen die snel effect hebben. Veel Rozendalers wonen in vrijstaande huizen. Zij verbruiken relatief veel aardgas. De 1.650 inwoners van Rozendaal hebben bij elkaar opgeteld een energierekening van anderhalf miljoen euro per jaar. De gemeente denkt via een aantal stimulerings- en besparingsmaatregelen zowel de inwoners als het klimaat een plezier te doen.

Versoepeling van de regels

,,We willen met onze maatregelen inspelen op natuurlijke momenten, zoals de aankoop van een huis in Rozendaal”, zegt wethouder Anton Logemann (PAK). ,,Wij vragen makelaars kopers te informeren over onze regelingen.” De gemeente denkt ook aan de vele Rozendalers met een monumentaal huis. Daarvoor gelden strenge welstandsregels. Die maken verduurzaming extra prijzig, omdat er speciale ‘mooie’ materialen nodig zijn. De gemeente onderzoekt de versoepeling van deze regels.

Een waterrad in de beek

Het gemeentebestuur heeft de afgelopen maanden met een burgerwerkgroep voor duurzaamheid gewerkt aan ideeën om Rozendaal in dertig jaar energieneutraal te krijgen. Windmolens in het bos, zonnepanelen op de geluidswallen van de A12, een waterrad in de beek en warmtewinning uit de kasteelvijver: het zijn allemaal ideeën die de revue zijn gepasseerd, maar het niet hebben gehaald.

De gemeenteraad besluit op 2 juli over het raadsvoorstel, inclusief de financiële consequenties. De bestaande reserve voor de Energietransitie moet worden aangevuld met 137.000 euro. In het dorp met de legendarisch grote algemene reserve lijkt dat geen punt. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem