Schilderij van 175 miljoen euro naar vernieuwd Museum Arnhem, maar Leeuwarden is eerst
Met videoARNHEM - Het schilderij ‘De Vaandeldrager’ van Rembrandt, onlangs door de Nederlandse staat aangekocht van de bankiersfamilie De Rothschild, begint vandaag in Leeuwarden aan zijn tournee langs Nederlandse musea. Het kunstwerk van 175 miljoen euro is in januari 2023 ook te zien in het vernieuwde Museum Arnhem.
‘De Vaandeldrager’ wordt uiteindelijk permanent ondergebracht in het Rijksmuseum in Amsterdam, maar is eerst een jaar lang in verschillende musea elders in het land te bewonderen. Het Fries Museum in Leeuwarden, de geboorteplaats van Rembrandts vrouw en model Saskia, is het eerste.
Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur woont de aftrap van de reis daar op vrijdagmiddag bij. Zaterdag kan het publiek het meesterwerk met eigen ogen zien, die dag gratis.
Er werd 175 miljoen euro neergeteld voor het kunstwerk uit 1636; 150 miljoen door het Rijk en 25 miljoen door de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds. De aankoop maakte de tongen los, omdat de hele cultuursector kampt met problemen als gevolg van de coronamaatregelen, die de bezoekersaantallen en inkomsten dramatisch deden dalen en zelfs ontslagen veroorzaakten.
‘Artistieke doorbraak van Rembrandt’
Het Rijk wilde zich de kans echter niet laten ontnemen om het belangrijke werk uit Frankrijk te halen en voorgoed voor iedereen zichtbaar te maken in het land van herkomst. ,,‘De Vaandeldrager’ behoort tot de absolute meesterwerken van Rembrandt en is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Nederland. Vaandeldragers liepen voor de troepen uit in de Tachtigjarige Oorlog, die leidde tot de geboorte van Nederland. In dit grote zelfportret schildert Rembrandt zichzelf rebels en vol bravoure. Het werd zijn artistieke doorbraak die zou leiden tot ‘De Nachtwacht’”, zo werd verklaard.
Na Leeuwarden gaat ‘De Vaandeldrager’ naar het Centraal Museum in Utrecht, het Stedelijk Museum in Alkmaar, het Drents Museum in Assen, de Kunstlinie in Almere, Het Noord-Brabants Museum in ’s-Hertogenbosch, het Mauritshuis in Den Haag, het Rijksmuseum Twenthe in Enschede, Museum Arnhem, het Zeeuws Museum in Middelburg, het Bonnefantenmuseum in Maastricht en het Groninger Museum in Groningen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wie zijn de Rothschilds, die een peperdure Rembrandt in bezit hebben?
De Vaandeldrager van Rembrandt is (nog) in bezit van de wereldberoemde De Rothschild-familie. Wie zijn dat? -
UPDATE
Familie Rothschild akkoord: Nederland mag schilderij Rembrandt voor 175 miljoen kopen
De familie Rothschild gaat akkoord met de verkoop van het werk De Vaandeldrager (1636) van Rembrandt aan Nederland. De staat wil, met steun van de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds, het schilderij aankopen. De staat telt 150 miljoen euro neer voor het topstuk, de beide andere partijen betalen de resterende 25 miljoen. -
Rijksmuseum wil ‘tot het uiterste gaan’ voor een Rembrandt van 165 miljoen euro
Directeur Taco Dibbits van het Rijksmuseum wil ‘tot het uiterste gaan’ om het uit 1636 stammende schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt te verwerven voor Nederland, als het werk binnenkort op de markt verschijnt. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
Tweede Kamer akkoord met koop De Vaandeldrager van Rembrandt
De Tweede Kamer gaat ermee akkoord dat het kabinet 150 miljoen euro uittrekt voor de koop van een schilderij van Rembrandt. Voordat de aankoop van De Vaandeldrager definitief is, moet ook de Eerste Kamer instemmen.
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
PREMIUM
In coronatijd 150 miljoen voor een Rembrandt, kan dat geld niet beter besteed worden?
De Staat geeft in coronatijd 150 miljoen euro uit om een topwerk van Rembrandt in Nederlandse handen te krijgen. Is dat een volledig terechte aankoop of geldverkwisting?
In samenwerking met indebuurt Arnhem