Schotse beer moet voor jongen zorgen in Burgers’ Zoo: ‘Een lastig verhaal’

videoARNHEM - Een Maleise beer uit de dierentuin in het Schotse Edinburgh moet voor jongen zorgen bij de twee berinnen in Burgers’ Zoo. De beer arriveert vrijdag in de Arnhemse dierentuin.

Het gaat volgens Burgers’ niet goed met het Europese fokprogramma voor de zeldzame Maleise beren, ook wel bekend als honingberen. 

Volledig scherm
Een van de Maleise beren van de Koninklijke Burgers’ Zoo in Arnhem. © DG

Er worden te weinig jongen geboren. Dat komt onder meer omdat er in Europese dierentuinen maar dertien mannetjes leven op 26 vrouwtjes. De berinnen zijn ook nog eens allemaal vrij oud, wat een zwangerschap niet makkelijker maakt.

De twee Maleise berinnen in Arnhem zijn ook al achttien jaar oud. Uit onderzoek is gebleken dat een van de twee vrouwtjes bijna onvruchtbaar is, terwijl de ander maar 50 procent kans heeft op een succesvolle dracht. Arnhemse dierverzorgers hopen dat de Schotse beer de twee vrouwen prikkelt, zodat hun hormoonproductie beter op gang komt. ‘Het wordt een lastig verhaal’, stelt een woordvoerder van Burgers’ Zoo.

Münster

De Arnhemse dierentuin had al een mannetjesbeer, maar die bleek onvruchtbaar te zijn. Het dier is afgelopen zomer verhuisd naar een dierentuin in de Duitse stad Münster. Hij heeft een nieuw thuis gevonden in de Allwetterzoo Münster.

Maleise beren leven in Zuidoost-Azië en zijn bedreigd. Hun leefgebied verdwijnt door het kappen van de bossen. Ook wordt er op de beren gejaagd, omdat hun galblaas een medicinale werking zou hebben; wat nooit bewezen is.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem