De kubus op het Gele Rijdersplein. Foto: DG
Volledig scherm
De kubus op het Gele Rijdersplein. Foto: DG © Berrie van Helden

Sportbedrijf eerste gebruiker van geelgouden kubus op Gele Rijdersplein in Arnhem

ARNHEM - De kubus op het Gele Rijdersplein in Arnhem wordt eindelijk in gebruik genomen. Vanaf volgende maand gonst het er van de activiteiten.

Sportbedrijf Arnhem wordt de eerste gebruiker van de veelbesproken geelgouden kubus. Van donderdagochtend 4 tot en met vrijdagmiddag 5 oktober wordt in groepen onafgebroken gesport en worden de hersenen gepijnigd.

Sportbedrijf Arnhem heeft deze activiteit de naam sporthackathon meegegeven. Een hackathon is een evenement waarbij studenten of specialisten hun hoofden bij elkaar steken om binnen korte, vastgestelde tijd een bepaald probleem op te lossen.

Hangmatten

In het Arnhemse geval buigen zestig tot honderd studenten en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zich over de vraag hoe het Sportbedrijf beter kan inspelen op de behoefte van mensen om meer te bewegen in de openbare ruimte. Tijdens deze sporthackathon is er voldoende gelegenheid in en om de kubus te sporten. Sportattributen zijn aanwezig. 's Nachts worden hangmatten in de kubus opgehangen aan het steigermateriaal waarvan de kubus is gebouwd. Ook worden er matten op de grond gelegd.

De sporthackathon is het eerste evenement in en rond de kubus. Volgens programmeur Pascal Rietman neemt het aantal aanvragen voor de kubus toe. ,,Het streven was dat ik twaalf activiteiten per kwartaal zou programmeren. Daar ga ik, zoals het er nu naar uitziet, ruimschoots overheen."

Sprookjesfestival

In oktober treedt er ook een singer-songwriter op. Verder komt er een band naar de kubus en maakt het Sprookjesfestival gedurende negen dagen een dagdeel gebruik van de kubus. Kinderen kunnen elke middag prinses Arnerijntje naar buiten zien komen. ,,Geprobeerd wordt op andere uren van de dag nog iets in de sfeer van het Sprookjesfestival te organiseren."

Rietman is tevreden over de interesse voor de kubus. Minder blij is hij met de vertraging van drie maanden die te maken heeft met problemen tijdens de bouw van het gevaarte en onduidelijkheid over de verantwoordelijkheden. Er wordt nu gedacht aan een andere constructie, waarbij de gemeente eigenaar wordt van de kubus. Rietman wordt verantwoordelijk voor de binnenkant van het object en de programmering.

Energie

De gemeente wil niet ingaan op de onduidelijkheden, zolang er nog gesprekken worden gevoerd. ,,Wij willen dat het programma zo snel mogelijk van start gaat. Daar steken wij nu onze energie in", aldus een woordvoerder.

Het wachten is nog op het groene licht van de brandweer. Rietman gaat deze week proefdraaien. Alles wat daarvoor nodig is, van het geluid tot het licht, staat in de opslag. ,,We willen uitvinden tot hoe ver het geluid draagt. Het is niet de bedoeling dat we bijvoorbeeld voor geluidsoverlast zorgen. Daarom programmeer ik tot uiterlijk elf uur 's avonds. En mocht het een keer later worden, dan licht ik de buurt daarover in."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem