Volledig scherm
Klaar voor weer een nieuwe oefening tijdens de training in Heelsum. © Rolf Hensel

Stand bijhouden wordt helemaal vergeten bij
Walking Football in Heelsum

HEELSUM - Voetbal is voor iedereen. Zeker nu Walking Football zijn intrede heeft gedaan. In de gemeente Renkum kan iedereen gratis meedoen aan een pilot. De verslaggever nam de proef op de som.

De bal rolt op korte afstand voor me langs. Ik strek mijn been uit en mis het speeltuig op een haar. Mijn impuls is er achteraan te rennen. In een split second bedenk ik me. Dit is Walking Football. Rennen mag niet. Een tegenstander bedwingt zich minder goed en huppelt me dartel voorbij, om vervolgens te worden afgefloten door trainer Louis Verweijen.

Acht zwetende en lachende mannen

We staan op een voetbalveld van Sportpark Wilhelmina. De zon straalt boven het complex aan de Sportlaan in Heelsum. Acht zwetende en lachende mannen lopen, schieten de bal naar elkaar over en geven de tegenstander complimenten bij een mooi uitgevoerde combinatie.

Walking Football wordt gespeeld op een veld van 40 bij 20 meter, met kleine doeltjes. Er is geen keeper en geen scheidsrechter. Rennen is verboden, net als onderling fysiek contact. Spelers mogen daarom geen slidings maken. Ook dient de bal onder heuphoogte te blijven.

Volledig scherm
Beeld van de Walking Football-training in Heelsum. © Rolf Hensel

Laagdrempelig bewegen, onderlinge sportiviteit en het sociale karakter staan bij Walking Football centraal. ,,Ik heb de stand niet eens bijgehouden”, bekent Verweijen. ,,Ik let vooral op de mogelijkheden van de spelers en dat ze zich niet forceren.”

‘Voorkom blessures', zegt de trainer

Zo legt hij het spel een keer stil als een speler een uiterste krachtsinspanning doet om een bal nog net te halen. ,,Kijk uit dat je je niet overstrekt, voorkom blessures”, luidt Verweijens advies. ,,Het moet leuk blijven hè.”

En leuk blijft het, tot en met de derde helft in de kantine. ,,Ik heb me vermaakt”, zegt Henni Beijer (43) uit Renkum. Hij moet noodgedwongen rustig aan doen, omdat er na een val kraakbeen uit zijn knie weg is. ,,Ik wil niet thuis op de bank zitten en dit is een kans om gezonder ouder te worden.”

In Renkum geen leeftijdsgrens

Walking Football is oorspronkelijk in het leven geroepen voor mensen boven de zestig. Bij de pilot in de gemeente Renkum is er bewust voor gekozen geen leeftijdsgrens te hanteren, om niemand buiten te sluiten.

Volledig scherm
Opperste concentratie tijdens de training. © Rolf Hensel

Walking Football komt uit Engeland. Betaaldvoetbalclubs, waaronder Vitesse, hebben het in Nederland geïntroduceerd als Oldstars. Inmiddels beginnen steeds meer amateurverenigingen met Walking Football.

Een vervolg bij voldoende belangstelling

De voetbalclubs CHRC, Duno, OVC’85, Redichem en RVW hebben met de gemeente Renkum een pilot opgestart om de motivatie voor Walking Football te peilen. Bij voldoende belangstelling komt er een vervolg. Geïnteresseerden kunnen vrijdag 21 juni (bij OVC’85 op sportpark De Bilderberg in Oosterbeek, aanvang 19.00 uur) en vrijdag 28 juni (op sportpark Wilhelmina in Heelsum, ook vanaf 19.00 uur) gratis en vrijblijvend meespelen.

Meer informatie en aanmelden: h.kap@renkum.nl

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem