Volledig scherm
Steenmarter.

Steenmarter terroriseert Arnhemse automobilisten

ARNHEM - Garagehouders in Arnhem-Noord en aan de Veluwezoom hebben hun handen vol aan het verhelpen van schade aan auto's die is aangericht door steenmarters. De steenmarter is in opmars. In de decennia na de oorlog was het dier door bejaging haast uitgeroeid.

Toen kreeg het dier een beschermde status en begon de populatie te groeien. Nu vind je steenmarters in heel oost-Nederland. Niet meer alleen op het platteland, zoals vroeger, maar ook in stedelijke gebieden.

Jagen
Ze houden wel van een stukje bos of tuinen in de buurt. Daar gaan ze in de nacht jagen op kleine dieren als muizen en egels. Veel garagehouders worden wekelijks geconfronteerd met de schade van de marters. Die vreten kabels kapot.

Visolie
In de omhulling van kabels is de voor de dieren onweerstaanbare visolie verwerkt. Arnhemmer Rein Aalbers moest in 2 weken zelfs 3 keer naar de garage. "2 keer voor de vervanging van bougiekabels, een keer voor een nieuwe lambdasonden. Kosten totaal 280 euro. Plus 40 euro voor een kastje dat een hoogfrequent geluid uitzendt. Zo hoop ik ze voortaan weg te houden."

In samenwerking met indebuurt Arnhem