Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © William Hoogteyling

‘Stikstofuitspraak funest voor economie en klimaatplannen Gelderland’

ARNHEM - De economie en ambitieuze klimaatplannen van Gelderland zijn in groot gevaar, nu het Nederlandse stikstofprogramma volgens de Raad van State niet deugt. Dat zeggen gedeputeerden Peter Drenth en Jan van der Meer tegen dagblad De Gelderlander. ,,De bouw van een windmolen moet nu van te voren gecompenseerd worden. Ondoenlijk.”

Quote

Een ondernemer of groot bedrijf investeert in een uitbrei­ding, omdat de vergunning verleend is. Als je die nu in gaat trekken, heb je een probleem

Gedeputeerde Peter Drenth

Ook het kabinet zit met een groot probleem door de recente uitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter van het land oordeelde eind mei dat het Nederlandse stikstofbeleid in strijd is met Europese regels.

De bouw van nieuwe woningen, wegen, industrie en veehouderijen dreigt stil te vallen. Zo loopt in Oost-Nederland de verbreding van de A1 en de N35 gevaar. De uitbreiding van Lelystad Airport staat mogelijk op losse schroeven.

Zowel voor de economie, waar nu de ‘rem’ op staat, als het Gelderse klimaatbeleid heeft dit alles verstrekkende gevolgen, vreest CDA-gedeputeerde Drenth van landbouw en natuur. ,,Eigenlijk moet de bouw van elke windmolen of aanleg van elk ecoduct volgens deze uitspraak van te voren gecompenseerd worden. Want de apparaten en machines waarmee dat gebeurt, stoten stikstof uit. Ondoenlijk.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem