Volledig scherm
De White Ribbon Mile markeert de vluchtroute door de uiterwaarden vanaf de uiterwaarden naar de Rijn, die de laatste soldaten van de Airborne Divisie hebben afgelegd om te ontsnappen. © Gerard Burgers

Stille tocht in Oosterbeek om terugtrekking geallieerden te herdenken

OOSTERBEEK  - Om te herdenken dat in de nacht van 25 op 26 september 1944  geallieerden zich terugtrokken en velen daarbij overleden, is er woensdag om 21.00 een stille tocht. 

Tijdens de terugtrekking werden geallieerden getroffen door Duitse beschietingen of verdronken zij tijdens hun poging de oversteek over de Rijn zwemmend te maken. Velen konden niet zwemmen en verdronken. Hun lichamen werden vaak later kilometers verder in de Rijn gevonden. Zij die de Rijn niet overstaken werden krijgsgevangen gemaakt.

Minuut stilte

De tocht wordt gehouden op initiatief van Rini van Schooten, een voormalig inwoner van Waalre. Hij kwam met het idee nadat hij de White Ribbon Mile had gelopen. De tocht loopt vanaf de Oude Kerk in Oosterbeek naar het monument aan de Rijn.

Bij het monument aan de Rijn wordt een minuut stilte in acht genomen. Deelnemers aan de tocht worden verzocht om tijdens de tocht een lampje te ontsteken waardoor er symbolisch een wit lint van licht ontstaat.

Ook wordt verzocht om een bloem uit eigen tuin mee te nemen en deze bij het monument neer te leggen. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem