Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Te weinig animo: opleiding levenslied in Arnhem staat op een laag pitje

ARNHEM - Studenten die zich willen bekwamen in het levenslied, kunnen daarvoor nog steeds terecht bij Rijn IJssel in Arnhem. Maar de ‘School voor het Nederlandse Lied’, die hetzelfde onderwijsinstituut in 2017 met veel trompetgeschal begon, bestaat niet meer als zodanig.

,,Er was te weinig belangstelling voor”, zegt teamleider podiumkunsten Karin Hell. ,,Dat wil zeggen: bij de audities vielen zoveel kandidaten af, dat we slechts een handjevol studenten overhielden. In het eerste jaar hadden we nog negen mensen. In het tweede jaar waren er dat al minder.”

Quote

Studenten krijgen bij ons pas een diploma als ze een solo performan­ce kunnen geven.

Karin Hell, teamleider podiumkunsten

‘Feitelijk is het een opleiding muzikant’

Achteraf, zo zegt Hell, is van een ‘School voor het Nederlandse Lied’ nooit echt sprake geweest. ,,Feitelijk boden en bieden wij de opleiding ‘muzikant’ aan. Daarbinnen kunnen de studenten kiezen voor pop, kleinkunst, het levenslied en singer-songwriter. Op dat laatste ligt tegenwoordig vooral het accent.”

Alleen zingen, voegt Hell daar aan toe, is bij Rijn IJssel ook niet voldoende om het diploma ‘muzikant’ uitgereikt te krijgen.

,,Je moet echt wel iets meer kunnen. Een workshop verzorgen bijvoorbeeld, of teksten schrijven. Studenten krijgen bij ons pas een diploma als ze een solo performance kunnen geven en een compleet muzikaal product kunnen afleveren.”  

In samenwerking met indebuurt Arnhem