Team van specialisten helpt Velpenaren en Rozendalers met chronische pijn
VELP/ROZENDAAL - Velp en Rozendaal vormen het werkterrein van een voor Nederland uniek proefproject: de behandeling van patiënten met aanhoudende pijnklachten, door een team dat bestaat uit een gespecialiseerde huisarts, een psycholoog en een bewegingstherapeut. Is de proef de komende drie jaar een succes, dan wordt de werkwijze mogelijk ook elders ingevoerd.
Delen per e-mail
Patiënten met chronische pijn bezoeken in hun wanhoop vaak de ene medisch specialist na de andere. Dat is niet altijd een succes, doordat specialisten zich doorgaans beperken tot hun eigen vakgebied. Het nieuwe Velpse project voorziet in een geïntegreerde aanpak door een driehoofdig team met verschillende perspectieven. Het gaat om eerstelijnszorg (geen medisch specialisten) in het gezondheidscentrum aan de Rozendaalselaan.
Teamlid en huisarts Marcel van Loenhout is gespecialiseerd in pijnbehandeling en het bewegingsapparaat. Jacqueline van Baars is bewegingstherapeut. Marlies van Kessel houdt zich als psycholoog bezig met de psychische gevolgen van de pijn voor het dagelijks leven.
Vanuit eigen deskundigheid
De leden van het team spreken de patiënt en overleggen over de beste aanpak. ,,Dat doet ieder vanuit zijn eigen deskundigheid”, vertelt Van Baars. ,,Het overleg is enorm verrijkend en biedt vaak nieuwe inzichten. Pijn is nu eenmaal niet altijd met een simpele behandeling te verhelpen. Chronische pijn vraagt om een aanpak vanuit verschillende perspectieven.”
Alleen voor inwoners van Velp en Rozendaal
Aan de proef, die op 1 april is begonnen, mogen alleen inwoners van Velp en Rozendaal meedoen. Zij moeten een verwijzing hebben van hun huisarts. De proef is tot stand gekomen omdat de laatste jaren het inzicht is ontstaan dat eendimensionale pijnbestrijding vaak niet afdoende is. Vandaar dat de Nederlandse Zorgautoriteit de vier grote zorgverzekeraars toestemming heeft gegeven om elk een innovatief pijnproject op te zetten met een zorgaanbieder in de regio.
Menzis is betrokken bij het Velpse project en de enige die een eerstelijnsproject laat uitvoeren. Ook wie elders verzekerd is, kan aan de proef meedoen. Jaarlijks zijn 150 patiënten welkom. De proef wordt uitgevoerd onder de vleugels van Een Plus, het samenwerkingsverband van de Velpse eerstelijnzorgverleners. ,,Voordeel van de nieuwe aanpak is ook dat patiënten geholpen kunnen worden in hun eigen omgeving”, zegt directeur Ward Mariman van Een Plus.
Eerste successen
De eerste successen heeft het project al geboekt. ,,Ik heb meer dan een jaar verschrikkelijke pijn in mijn zij gehad”, vertelt Velpse Tanya Zeeman (68). Haar wanhoop voerde haar langs een rits specialisten en ze onderging diverse onderzoeken. ,,Pas hier hoorde ik dat ik aan mijn houding moet werken. Mijn onderste ribben duwden bij het zitten tegen mijn bekkenkam. Dat heet het tip-ripsyndroom. Met hulp van therapie ben ik ervan af.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bijzondere vondst in bos: iMac gewikkeld in een deken
OOSTERBEEK - Normaal gesproken brengen politieagenten gestolen spullen terug. Nu zijn de rollen een keer omgedraaid. Ze zoeken de eigenaar van een Apple iMac. -
PREMIUM
Fysiotherapeut heeft handen vol aan verkrampte thuiswerkers: ‘Rug en nek in de knoop’
Het afgelopen jaar is het aantal rug- en nekklachten vanwege het thuiswerken behoorlijk toegenomen, zien fysiotherapeuten. Er is al veel gewonnen als je de discipline op kunt brengen om níet door te werken. ,,Desnoods gebruik je daarvoor een app of een stopwatch.’’ -
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een Zoom-gesprek begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers. -
PREMIUMVIDEO
Vasten is goed voor darmen en lever: ‘Sla de lunch voortaan over’
Vasten is goed voor de darmen en lever. Zo goed zelfs dat hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch aanraadt om de lunch voortaan over te slaan. ‘Door meer tijd tussen maaltijden te laten, wordt de darmflora beter en zit je lekkerder in je vel.’ -
PREMIUM
Honderden activisten vragen aandacht voor straatintimidatie: ‘Een groep jongens riep: laat je billen zien’
ARNHEM - Zo’n vierhonderd activisten verzamelden zich zondagavond op het Arnhemse Marktplein. Zij vroegen met de actie ‘Claim your space’ aandacht voor het onderwerp straatintimidatie. De groep bestond voornamelijk uit jongeren.
-
PREMIUM
Regio’s pleiten voor betere treinverbinding met Duitsland en sturen brief naar Tjeenk Willink
ARNHEM/ NIJMEGEN - Pomp flink geld in het spoor tussen de Randstad, Arnhem en het Duitse Roergebied. De treinverbinding daar moet sneller, betrouwbaarder en vaker rijden. Zo verbeter je de samenwerking en verbinding tussen ‘Europese topregio’s’ en zet je tegelijkertijd stappen om de klimaatdoelstellingen te halen. -
PREMIUM
Openluchtmuseum kijkt met nieuwe tram uit naar heropening: ‘De tram is de populairste attractie’
ARNHEM - Het Nederlandse Openluchtmuseum in Arnhem is een nieuwe tram rijker. Zaterdagochtend kwam de tram vanuit Den Haag met een ‘dieplader’ het museumterrein oprijden. Hiermee wordt het 25-jarig bestaan van de tramlijn in het museum gevierd. Nu is het museum nog gesloten, maar daar komt in april drie dagen lang verandering in. -
PREMIUMHet gesprek
Sharon Gesthuizen verruilt de politiek voor kunst: ‘Ook al ga je niet door als kunstenaar, dan heb je er nog veel aan’
Sharon Gesthuizen was meer dan tien jaar een vooraanstaand Kamerlid voor de SP. Nu is ze directeur geworden van de Academie voor Art & Design van kunsthogeschool ArtEZ in Arnhem.
In samenwerking met indebuurt Arnhem