Volledig scherm
Stadstheater Arnhem op het Koningsplein. © DG

Tegenstand 'Koningsplein' in Arnhem haalt bakzeil

ARNHEM - Arnhems wethouder Gerrie Elfrink van Cultuur kan verder met het uitwerken van de visie voor het Koningsplein en het 'Kunstencluster 2.0' voor Stadstheater Arnhem, Oostpool en Introdans. De gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders daarvoor groen licht gegeven.

De visie voor een nieuw cultuurgebouw voor de drie instellingen stuitte op veel weerstand in de gemeenteraad. Met name de benodigde 32 miljoen euro was voor menig partij een struikelblok. Vanwege ontstane 'misverstanden' trok Elfrink het voorstel terug.

Duur
VVD, PvdA, ChristenUnie, Arnhem Centraal en de Arnhemse Ouderen Partij namen daar geen genoegen mee. Het vijftal wilde dat de gemeenteraad zou uitspreken dat het college helemaal moet stoppen met plannen maken voor een duur Kunstencluster 2.0.

Coalitiepartner ChristenUnie kan een dergelijke keuze 'niet verantwoorden', vindt fractieleider Addy Plieger. PvdA-voorvrouwe Martien Louwers vindt het te duur. „Dit is geen goede koers." VVD-fractievoorzitter Leendert Combée noemt de 32 miljoen 'een slechte investering'.

Nieuw voorstel
De vijf kregen echter nauwelijks steun in de raad. De plannenmakerij voor het Koningsplein kan dus door. Elfrink belooft 'op zeer korte termijn' een nieuw voorstel, waarin hij de noodzaak uiteenzet en hoe hij het geld bijeen denkt te krijgen.

De gang van zaken zal klinken als muziek in de oren van het Cultureel Netwerk Arnhem en het Platform Binnenstad Arnhem. Die organisaties drongen er bij monde van respectievelijk Marian Louppen en Gerard Velthuizen bij de gemeenteraad op aan 'niet te stoppen met nadenken'.

In samenwerking met indebuurt Arnhem